De Beste Safari Verrekijker in 2023

Stem op dit artikel
Binoculars for Safari

door Richard J. Bartlett

Bijgewerkt op: 18 februari 2023

Als u op safari gaat, wilt u zo dicht mogelijk bij de dieren en de actie komen – maar dat is natuurlijk niet het veiligste wat u kunt doen! Daarom is een verrekijker net zo belangrijk als zonnebrandcrème, en u zult uw safari niet zonder willen beginnen. Er is een breed scala aan verrekijkers waaruit u kunt kiezen, en het kan verwarrend zijn om te weten hoe u de juiste keuze maakt. Waar moet u op letten bij het kiezen van uw verrekijker? En wat zijn de beste safariverrekijkers in 2023?

Waarom een verrekijker op safari?

Niet alles wat u op safari ziet, is gelukkig van dichtbij te zien. Een olifant met zijn kalf kan u de adem benemen, maar het laatste wat u wilt is hem storen door te dichtbij te komen. Een olifant zal, zoals elke ouder, vechten om zijn kind te beschermen, en zal geen twee keer nadenken om het leven te bedreigen van iets (of iemand) die hij als een gevaar ziet.

Daarom moet je afstand houden. Net zoals je niet wil eindigen als lunch van een leeuw, wil je niet opgestookt worden door een olifant die denkt dat je hem kwaad wil doen. Een verrekijker biedt u dus de perfecte mogelijkheid om van een veilige afstand van de wilde dieren te genieten.

Bovendien kan het gebeuren dat u in de verte iets ziet dat u niet kunt identificeren of niet dichterbij kunt komen om te zien wat er aan de hand is. Ook hier komt de verrekijker van pas.

Naast de wilde dieren op de grond zijn er ook het landschap en het spektakel van het landschap rondom u, om nog maar te zwijgen van de vogels die u in de lucht ziet. Van al deze bezienswaardigheden – en meer – kunt u beter genieten met een verrekijker.

Hoe kiest u de beste safariverrekijker?

Bij het kiezen van de beste safariverrekijker zijn er een aantal factoren die u in gedachten moet houden:

  • Vergroting
  • Opening
  • Grootte en gewicht
  • Het milieu
  • Porro vs. dakkant verrekijkers

Vergroting

Wanneer u een verrekijker koopt, ziet u altijd twee getallen staan. U ziet bijvoorbeeld dat bij een verrekijker 10×50 staat vermeld. Als u al eerder verrekijkers hebt gekocht of gebruikt, weet u misschien al dat deze cijfers de vergroting en de opening van de verrekijker aangeven. In dit geval heeft de verrekijker een vergroting van 10x en een opening van 50mm.

Maar wat zijn vergroting en diafragma? Vergroting is vrij eenvoudig te begrijpen; in wezen is het hoeveel dichterbij of groter een object lijkt door de oculairen van uw verrekijker. Bij een vergroting van 10x lijkt uw doel tien keer dichterbij dan het in werkelijkheid is.

U denkt misschien dat een hogere vergroting het beste is, maar een hogere vergroting vergroot ook het trillen. Meer bepaald zullen uw handen en armen van nature trillen, en zelfs als u het niet merkt met alleen uw ogen, zal de verrekijker dat trillen uitvergroten wanneer u door de oculairen kijkt.

Houd er ook rekening mee dat u enige tijd in een voertuig zult doorbrengen en dat het natuurlijk geen volledig soepele rit zal zijn!

Met dit in gedachten is het vaak het beste om te kiezen voor een lagere vergroting tussen 7x en 10x, waarbij 8x als optimaal wordt beschouwd.

Opening

Hoewel vergroting natuurlijk helpt om meer details te zien, is dat maar de helft van het verhaal.

De opening van de verrekijker, gemeten in millimeters, is de diameter van de objectieven, de lenzen die op uw doel zijn gericht. Dit is belangrijk om te weten, want hoe groter de opening, hoe meer licht uw verrekijker kan opvangen.

Dit is dan weer belangrijk omdat hoe meer licht uw verrekijker verzamelt, hoe helderder het beeld is en hoe meer u bij weinig licht ziet. Als u van plan bent uw verrekijker alleen overdag te gebruiken, is dit misschien geen groot probleem, maar als u bij zonsopgang of zonsondergang (of zelfs ’s nachts) op zoek gaat naar wilde dieren, hebt u een grotere opening nodig.

Er is natuurlijk een nadeel aan grotere openingen, want hoe groter de opening, hoe zwaarder de verrekijker, en dat kan een probleem zijn.

Grootte en gewicht

Als u op safari gaat, wilt u uw verrekijker altijd bij u hebben, en wel binnen handbereik. U kunt uw verrekijker natuurlijk om uw nek of over uw schouder dragen, en dit werkt voor de meeste mensen goed omdat u dan snel uw verrekijker kunt pakken wanneer u iets interessants ziet.

Als u echter ook een camera gebruikt of een tas met apparatuur hebt, kan uw verrekijker gemakkelijk in de weg zitten. Daarom geven sommige mensen de voorkeur aan kleine, compacte verrekijkers die u kunt opvouwen en in uw zak of in een riemtasje kunt meenemen.

Het gewicht is in dit opzicht uiteraard belangrijk, maar ook wanneer u de verrekijker tegen uw ogen houdt. Hoe zwaarder de verrekijker, hoe meer uw handen en armen zullen trillen. Hoe langer u uw verrekijker vasthoudt, hoe meer uw armen vermoeid raken, wat vaak leidt tot pijn en een tijdelijke verzwakking van de armspieren.

Porro- vs. dakkantverrekijkers

Wanneer u rondkijkt, zult u merken dat er twee soorten verrekijkers zijn: de traditionele porro-prisma’s en de nieuwere dakkantprisma’s. Verrekijkers met porroprisma’s hebben een lichtelijk van de oculairen afwijkende loop, waardoor ze een W-vorm hebben. Dakkantverrekijkers hebben rechte tonnen, waardoor ze een H-vorm hebben.

Beide typen hebben hun voor- en nadelen, maar als het om safari’s gaat, zijn dakkantverrekijkers meer dan geschikt. Dit is waarom:

  • Dakprismakijkers zijn ontworpen om compacter en lichter te zijn.
  • Porro-prismakijkers hebben doorgaans grotere openingen, maar de kleinere openingen van dakkantverrekijkers zouden in de meeste omstandigheden prima moeten voldoen.
  • Sommige dakkantverrekijkers kunnen compact worden opgevouwen, zodat ze gemakkelijk kunnen worden opgeborgen.

Aangezien een groter diafragma doorgaans een groter gewicht betekent, zullen de meeste mensen niet kiezen voor een diafragma groter dan ongeveer 50 mm, waarbij 35 mm of 40 mm in de meeste gevallen voldoende licht opvangen.

Tenzij u specifiek een verrekijker met een grotere opening nodig hebt, bijvoorbeeld een porroprisma 10×50 voor omstandigheden met weinig licht, zal een kleinere dakkantverrekijker prima werken.

Het milieu

Zoals vaak het geval is, moet u bij het kiezen van een verrekijker altijd rekening houden met de omgeving. Hoewel een waterdichte en mistvrije verrekijker bijvoorbeeld eerder een “nice to have” dan een “must have” is, is het een goed idee om een verrekijker te zoeken die voldoende is gepantserd om de optiek te beschermen tegen stoten en vallen.

Dat wil niet zeggen dat de omgeving u altijd tegenwerkt. Er zijn prachtige panorama’s te zien op safari, die u ook niet wilt missen. Hier komt een breed gezichtsveld om de hoek kijken, zodat u meer van de omgeving kunt zien. Het is ook handig voor als u iets ziet dat snel beweegt, omdat uw doel dan gemakkelijker te volgen is.

Onze Top 3 Beste Safari Verrekijkers

Rekening houdend met alle bovenstaande overwegingen, zijn hier onze top 3 verrekijkers voor safari’s:

Elk van deze verrekijkers heeft een dakkantprisma en is daarom relatief licht en compact, waarbij de Steiner Safari UltraSharp 8×22 verrekijker zowel de lichtste als de kleinste is.

Beste in zijn geheel

Vortex Optics Diamondback HD 8x32
Vortex Optics Diamondback HD 8x32
Bekijk op Amazon

Vortex is een Amerikaanse onderneming die zich voornamelijk specialiseert in jachtapparatuur, zoals richtkijkers, afstandsmeters en natuurlijk verrekijkers. De Vortex-serie is een populaire optie voor consumenten over de hele wereld, en het is niet moeilijk te zien waarom. Om te beginnen is hij erg licht, met een gewicht van slechts 451 gram (een pond) – dat is ongeveer 15% lichter dan het gemiddelde gewicht van vergelijkbare verrekijkers.

Meer dan dat, het gezichtsveld is een indrukwekkende 142 meter op 1.000 meter (8,1 graden), terwijl de optiek volledig multi-coated, waterdicht, mistbestendig en beschermd is door hun solide ArmorTec buitenkant. Voor het geval dat, wordt deze verrekijker ondersteund door een levenslange garantie van Vortex, die zegt “ongeacht de oorzaak beloven wij voor u te zorgen.”

Beste budgetoptie

Celestron Outland X 10x25
Celestron Outland X 10x25
Bekijk op Amazon

Safari’s kunnen op zichzelf al duur genoeg zijn, maar dat betekent niet dat je compromissen moet sluiten als het gaat om de accessoires. Celestron, een ander Amerikaans bedrijf, bestaat al sinds 1964 en heeft een reputatie opgebouwd als producent van betaalbare optische kwaliteitsproducten voor een reeks hobby’s.

De Outland-serie is speciaal ontworpen voor liefhebbers van alle facetten van het buitenleven – safari’s inbegrepen. Net als de Diamondback HD’s zijn ze waterdicht en mistbestendig en hebben ze hetzelfde gezichtsveld. De objectieven zijn echter iets kleiner, maar dat geeft ze ook het voordeel dat ze compacter en lichter zijn – 326 gram, vergeleken met de 451 gram van de Diamondback. Tot slot is de optiek multi-coated (in plaats van volledig multi-coated), maar hoewel de beeldkwaliteit misschien niet zo scherp is als die van de Diamondback, is hij meer dan geschikt voor een uitstekend beeld.

Beste lichtgewicht optie

Steiner Safari UltraSharp 8x22
Steiner Safari UltraSharp 8x22
Bekijk op Amazon

Als u op zoek bent naar een verrekijker die u overal mee naartoe kunt nemen en die u gedurende lange perioden kunt gebruiken zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over vermoeide armen, dan is de Safari UltraSharp 8×22 verrekijker van Steiner iets voor u. Steiner, een Duits bedrijf, produceert al sinds 1947 optische apparatuur en heeft net als Vortex en Celestron een uitstekende reputatie bij consumenten wereldwijd.

Van onze drie favorieten heeft de Safari UltraSharp 8×22 het kleinste diafragma, maar dat maakt hem ook het meest compact (14,8 x 12,9 x 8 centimeter) en het lichtst (283 gram of 0,6 pond). Net als de anderen is hij waterdicht en mistbestendig, en heeft hij een duurzaam rubberen pantser dat ontworpen is om 11 G’s aan impact te weerstaan. Een nadeel is dat hij het kleinste gezichtsveld heeft (125 meter op 1000 meter, ofwel 7,1 graden), maar het zeer lichte ontwerp maakt dit ruimschoots goed.

Conclusie

Als u op safari gaat, wilt u het meeste uit uw tijd halen, en dat betekent dat u zoveel mogelijk moet kunnen zien. Een manier om dit te doen is door een verrekijker te gebruiken; daarmee kunt u niet alleen alle dieren op het land zien, maar ook genieten van de vogels in de lucht en het landschap om u heen. Het beste van alles is dat een verrekijker de perfecte gelegenheid biedt om alle bezienswaardigheden van de safari van dichtbij te bekijken – zonder uw leven te riskeren!

Vaak gestelde vragen

Wat is de beste vergroting voor een safariverrekijker?

Over het algemeen wilt u geen verrekijker met een te lage vergroting, omdat u dan niet het gewenste beeld van dichtbij krijgt. Grotere vergrotingen vergroten echter ook eventuele trillingen, waardoor het moeilijker wordt uw doel te zien en te volgen. Daarom gebruiken de meeste mensen een vergroting tussen 7x en 10x, waarbij 8x de voorkeur geniet. 

Wat zijn de verschillende soorten optische coatings?

Verrekijkeroptieken worden bijna altijd behandeld met antireflecterende coatings om de beeldkwaliteit te verbeteren. Het aantal toegepaste coatings verschilt echter per fabrikant en model. De optiek moet op zijn minst gecoat zijn, wat betekent dat ten minste één van de optische elementen aan ten minste één zijde is behandeld. Multi-coating betekent dat ten minste één van de optische elementen aan ten minste één zijde is voorzien van meerdere coatings en volledig multi-coated betekent dat alle optische elementen aan alle zijden zijn voorzien van meerdere coatings.

Is het de moeite waard om een beeldgestabiliseerde verrekijker te kopen voor een safari?

Beeldgestabiliseerde verrekijkers doen precies dat – ze maken meestal gebruik van elektronica om de trillingen tegen te gaan die u met een gewone verrekijker zou kunnen ondervinden en zorgen voor een stabieler beeld. Modellen van bekende merken zijn echter duur, en velen beschouwen ze eerder als een “nice to have” dan als een “must have “. Toch kan een beeldgestabiliseerde verrekijker zeker nuttig zijn als u een ruwe rit door de savanne maakt!

Richard J. Bartlett

Born and raised in England, Richard has had a passion for the stars since the age of six and has been writing about astronomy for 20 years. During that time, he’s had the opportunity to use a wide selection of binoculars, both for astronomy and daytime use, and owns more than ten binoculars himself. Richard now lives in southern California, and can often be found outside with his binoculars whenever the skies are clear.

Opmerkingen

Laat een reactie achter

Uw commentaar zal door de site worden herzien indien nodig.