De beste operabril in 2023

Stem op dit artikel
Opera glasses

door Richard J. Bartlett

Bijgewerkt op: 18 februari 2023

Of het nu gaat om de opera, het theater, een concert of een sportevenement, niet iedereen kan zich de beste plaatsen veroorloven. Vaker wel dan niet bevinden we ons een stuk verder naar achteren, en kijken we scheel naar het podium of vertrouwen we op de grote schermen om te zien wat er gebeurt.

Dat is waar een opera bril en een compacte verrekijker van pas komen. Deze kunnen het zicht vergroten en u dichter bij de actie brengen, maar zonder de armvermoeidheid die gepaard gaat met het langdurig vasthouden van grotere verrekijkers. Dus waar moet u op letten bij het kiezen van een operakijker en een compacte verrekijker? En welke zijn het beste?

Wat is het verschil tussen een operakijker en een compacte verrekijker?

Bij een operabril denkt u waarschijnlijk aan een kleine verrekijker met een handvat. Misschien stelt u zich voor dat toeschouwers in de opera of het theater deze bril tegen hun ogen houden om een beter zicht te krijgen. Voor het grootste deel is dat precies wat ze zijn.

Opera brillen zijn ontworpen om klein en licht te zijn, zodat ze bijna overal kunnen worden meegenomen en gebruikt. Omdat ze speciaal zijn ontworpen voor de opera en het theater, hebben ze meestal een lage vergroting van ongeveer 3x of 5x, wat genoeg is om het zicht in de meeste theateromgevingen te vergroten.

Dit is prima als je in het theater bent, maar wat als je geniet van een concert of een sportevenement? Veel daarvan vinden plaats in grote stadions, waarbij de muzikanten of spelers meer op mieren dan op mensen lijken. Dat is waar compacte dakkantverrekijkers van pas komen.

Net als operakijkers zijn dakkantverrekijkers ontworpen om klein en licht te zijn, maar met een grotere vergroting zodat u een beter beeld krijgt.

Traditionele verrekijkers, waarbij de tinnen van de oculairen in een W-vorm staan, worden porro-prismakijkers genoemd. Ze zijn doorgaans groter en zwaarder, waardoor ze voor wandelaars, vogelaars en concertbezoekers moeilijk te dragen en gedurende langere tijd te gebruiken zijn.

Dakprismakijkers zijn ontworpen om lichter en compacter te zijn dan traditionele verrekijkers. Dit is te danken aan de interne configuratie van de prisma’s, en in tegenstelling tot porro-prismakijkers, staan de tonnen van dakkantverrekijkers niet uit elkaar ten opzichte van de oculairen. Ze zijn gewoon recht, waardoor de verrekijker een H-vorm krijgt.

Van de twee hebben de traditionele porro-prisma’s een iets betere beeldkwaliteit, maar tenzij u van plan bent de verrekijker te gebruiken om sterren te kijken, hoeft dit geen probleem te zijn. Als u een verrekijker nodig hebt voor een concert of een sportevenement, is een dakkantverrekijker waarschijnlijk de beste keuze.

Dakprisma en porroprisma

Wat betekenen de cijfers?

Of u nu een operakijker, een porro-prismakijker of een dakkantverrekijker kiest, er zijn bijna altijd twee nummers aan verbonden. U ziet bijvoorbeeld een verrekijker vermeld staan als 8×42.

Het eerste getal is de vergroting en geeft aan hoeveel groter het beeld wordt weergegeven. Om ons voorbeeld te gebruiken: als u naar een artiest op het podium kijkt, zal een 8×42 verrekijker die persoon 8x groter doen lijken.

Het tweede getal is de opening van de objectieve lenzen, gemeten in millimeters. De objectieven zijn de grote lenzen die je op je doel richt, terwijl de oculairen de veel kleinere lenzen zijn waar je doorheen kijkt.

Hoe groter de opening, hoe meer licht de verrekijker kan verzamelen. Dit is belangrijk voor activiteiten die bij weinig licht plaatsvinden (zoals astronomie, of eventueel jagen en vogels spotten), maar is niet zo’n prioriteit bij het theater, een concert of sportevenement, omdat het podium of veld goed verlicht moet zijn.

Hoe kiest u de beste operakijker of compacte verrekijker?

Hoewel er een aantal factoren zijn waarmee u rekening kunt houden bij de aankoop van een operakijker of compacte verrekijker (zoals optische coatings en prismakwaliteit), zijn de twee belangrijkste factoren:

  • Vergroting
  • Gewicht

Vergroting

Zoals gezegd hebben traditionele operabrillen een lage vergroting van ongeveer 3x of 5x, omdat je meestal veel dichter bij het podium staat dan bij een concert of sportevenement.

Verrekijkers zijn echter een ander verhaal. Het vergrotingsbereik ligt meestal tussen 6x en 25x, maar zoals u kunt verwachten is de verrekijker zwaarder naarmate de vergroting groter is.

Welke vergroting u nodig hebt, hangt af van het evenement dat u bijwoont. Als je naar de bioscoop gaat, is een lage vergroting van ongeveer 3x of 5x prima. Echter, als je iets wilt voor een concert of sportevenement, is de kans groot dat u iets wilt met een vergroting van ongeveer 8x of 10x.

Gewicht

De grootste factor die het gewicht beïnvloedt is de opening van de objectieven. Gelukkig hebt u geen groot diafragma nodig voor het theater, concerten of sportevenementen, en hoeft u zich dus geen zorgen te maken over vermoeide armen. Hoe dan ook, het is goed te beseffen dat traditionele porroprismakijkers soms twee keer zoveel wegen als hun dakkantverrekijkers, dus als het om gewicht gaat, zult u het waarschijnlijk bij dakkantverrekijkers willen houden.

Onze top 3 van beste operakijkers en compacte verrekijkers

Zoals eerder gezegd is een operabril iets anders dan een verrekijker en is hij het meest geschikt voor het theater. Verrekijkers hebben een hogere vergroting en zijn doorgaans beter geschikt voor situaties waarin u zich verder van de actie bevindt, zoals concerten en sportevenementen.

Toch is het vaak een goed idee om te investeren in iets dat in verschillende situaties kan worden gebruikt, en wij hebben onze selectie daarop afgestemd:

Best Overall

Pentax Papilio II 6.5x21
Pentax Papilio II 6.5x21
Bekijk op Amazon

Pentax is natuurlijk een zeer bekend en gevestigd merk. Hoewel het bedrijf vooral bekend staat om de productie van camera-apparatuur, produceert het ook hoogwaardige verrekijkers die in de meest uiteenlopende situaties kunnen worden gebruikt, en de Papilio II is daarop geen uitzondering. Met een vergroting van 6,5x is deze verrekijker krachtig genoeg voor concerten en sportevenementen, maar kan hij ook in het theater van dichtbij worden bekeken – vooral omdat hij slechts 50 cm scherp is.

Andere voordelen zijn het gewicht – een zeer lichte 295 gram – en de optiek, want de prisma’s zijn van de betere kwaliteit BaK-4 en de lenzen zijn volledig multi-gecoat. Dit verbetert de kwaliteit van het beeld door neveneffecten te verminderen, zoals chromatische aberratie, die resulteert in een regenboogachtige kleurvervorming rond objecten met een hoog contrast. Al met al is deze verrekijker de ideale keuze, ongeacht het scenario of de manier waarop u hem wilt gebruiken.

Best Opera Glasses

Levenhuk Broadway 325F
Levenhuk Broadway 325F
Bekijk op Amazon

Als het gaat om traditionele operabrillen is het moeilijk om een paar te vinden dat zowel van hoge kwaliteit als van een gevestigde fabrikant is. Gelukkig voldoet de Broadway 325F van Levenhuk aan beide eisen. Het in 2002 opgerichte Amerikaanse bedrijf is gespecialiseerd in een verscheidenheid aan optische kwaliteitsapparatuur, zoals verrekijkers, microscopen en telescopen, met name voor markten buiten de VS.

Hun Broadway 325F operakijker heeft een ketting in plaats van een handvat, zodat hij gebruikt kan worden als een gewone verrekijker, maar hij is speciaal ontworpen voor het theater. Ze hebben bijvoorbeeld een lagere vergroting van 3x en een close-focus van slechts 3,5m, wat perfect is om de artiesten op het podium te zien. Ze zijn ook zeer licht – slechts 70 gram – compact, en hebben zelfs hun eigen zakje voor extra gemak.

Best Budget Binoculars

Celestron Outland X 8x25
Celestron Outland X 8x25
Bekijk op Amazon

Celestron is een zeer gerespecteerde fabrikant met meer dan 50 jaar ervaring in de productie van alle soorten optische apparatuur – van monoculairen en verrekijkers tot microscopen en telescopen – waarbij het assortiment verrekijkers en telescopen bijzonder populair is bij jagers, vogelaars en amateur-astronomen.

Het bedrijf staat bekend om de productie van goedkope maar hoogwaardige apparatuur, en de Outland X 8×25 verrekijker is daar een goed voorbeeld van. Naast de lage prijs zijn deze waterdicht en mistbestendig, hebben ze BaK-4 prisma’s van hogere kwaliteit en zijn ze met 450 gram behoorlijk licht. Het nadeel? De vergroting van 8x kan een beetje te veel zijn als u in een kleine zaal zit, en de optiek is multi-coated (in plaats van volledig multi-coated), maar geen van deze factoren zou een negatieve invloed moeten hebben op uw beslissing.

Conclusie

Voor het theater kunt u een opera bril met een laag vermogen gebruiken, maar als u naar een concert of sportevenement gaat heeft u waarschijnlijk iets met een hogere vergroting nodig. Gelukkig zijn compacte verrekijkers licht, goedkoop en hebben ze precies het juiste vermogen, waardoor ze nuttig zijn voor uiteenlopende situaties en activiteiten.

Vaak gestelde vragen

Wat is het verschil tussen een opera bril en een verrekijker?

Opera glazen werden voornamelijk gebruikt in het theater, maar zijn de laatste jaren in onbruik geraakt. Ze zijn kleiner dan een verrekijker, en hebben een lagere vergroting, omdat de artiesten op het podium binnen staan en dichterbij zijn dan de objecten die door een verrekijker buiten worden bekeken. Hun relatief lage vermogen (gewoonlijk 3x of 5x) maakt ze ongeschikt voor concerten en sportevenementen waar het podium verder weg is. Dakprismakijkers daarentegen zijn ook ontworpen om compact en licht te zijn, maar hebben de extra vergroting die nodig is voor gebruik buitenshuis.

Mag je een verrekijker gebruiken in het theater?

Ja, maar gebruik wel iets lichts, compacts en met een lagere vergroting. Afhankelijk van de grootte van het theater kunt u zich veel dichter bij het podium bevinden dan bij een concert of sportevenement, dus een verrekijker met een laag vermogen (8x of minder) is beter geschikt voor die omgeving. Grootte en gewicht zijn ook belangrijk, omdat u ze bij uw stoel beschikbaar moet hebben en ze voor langere tijd kunt vasthouden.

Is het diafragma belangrijk voor het theater, een concert of een sportevenement?

Over het algemeen speelt de opening geen grote rol bij verrekijkers voor het theater, een concert of een sportevenement. Verrekijkers met een grotere opening (bijv. 50 mm of meer) kunnen meer licht opvangen en zijn daarom het meest geschikt voor situaties met weinig licht. Aangezien podia en sportstadions doorgaans goed verlicht zijn, is dit niet zo’n probleem, maar als u een verrekijker wilt gebruiken voor andere buitenactiviteiten (zoals vogels kijken, jagen of astronomie) kunt u misschien beter een grotere opening overwegen.

Richard J. Bartlett

Born and raised in England, Richard has had a passion for the stars since the age of six and has been writing about astronomy for 20 years. During that time, he’s had the opportunity to use a wide selection of binoculars, both for astronomy and daytime use, and owns more than ten binoculars himself. Richard now lives in southern California, and can often be found outside with his binoculars whenever the skies are clear.

Opmerkingen

Laat een reactie achter

Uw commentaar zal door de site worden herzien indien nodig.