De beste verrekijkers voor kinderen in 2023

Stem op dit artikel

door Richard J. Bartlett

Bijgewerkt op: 18 februari 2023

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en verkennen graag de wereld om hen heen. Ze zijn graag avontuurlijk, en dat betekent ook buiten zijn en genieten van de natuur. Verrekijkers zijn een geweldige manier voor kinderen om meer uit hun buitenavonturen te halen, en als je kind ook van de sterren houdt, zijn ze een uitstekende manier om je kind kennis te laten maken met astronomie voordat je overgaat tot de aanschaf van een telescoop.

Het goede nieuws is dat kinderverrekijkers geen speelgoed hoeven te zijn, en ze hoeven ook niet duur te zijn. Wij hebben het onderzoek voor u gedaan en de beste verrekijkers uitgezocht waar zowel uw kind als u van kunt genieten.

Waarom een verrekijker voor kinderen kopen?

Als uw kind graag op onderzoek uitgaat, zoals zovelen doen, zal het dol zijn op een verrekijker. Kinderen willen dingen van dichtbij zien, en het kan frustrerend zijn om die fascinerende, verre uitzichten niet te kunnen bereiken. Dat is waar een verrekijker van pas komt. Met een verrekijker komen die onbereikbare voorwerpen dichterbij en kunnen kinderen veilig hun wereld en het universum daarbuiten verkennen en onderzoeken.

Of het nu gaat om vogels kijken, walvissen spotten, sterren kijken of gewoon genieten van het landschap, een verrekijker is een geweldige manier voor kinderen om meer te leren over de wereld om hen heen. Hij kan kinderen niet alleen helpen vogels en dieren te herkennen, maar ook de sterren en sterrenbeelden.

Hoe kies je de beste verrekijker voor kinderen?

Een van de belangrijkste overwegingen bij de keuze van een kinderverrekijker is het gewicht. Traditionele porroprismakijkers (in de vorm van een W) kunnen zwaar zijn, terwijl de nieuwere, compactere dakkantverrekijkers (in de vorm van een H) lichter zijn. Kinderen kunnen deze verrekijker gemakkelijker vasthouden en gebruiken en zijn daarom een betere keuze voor kinderen.

Een andere factor die van invloed is op het gewicht van de verrekijker is de opening van de objectieve lenzen. Objectieve lenzen zijn de grotere lenzen die naar uw doel wijzen, in plaats van de oculairs waardoor u kijkt.

De opening kan belangrijk zijn omdat deze bepaalt hoeveel licht de verrekijker kan opvangen, maar omdat de lenzen van glas zijn, zullen grotere lenzen de verrekijker zwaarder maken. De opening wordt gemeten in millimeters en varieert gewoonlijk van 20 tot 70 mm.

Als je kind geïnteresseerd is in vogels kijken, walvissen spotten, wandelen of gewoon genieten van het landschap, dan is een diafragma tussen 20 en 35 mm waarschijnlijk voldoende. Als ze echter ook graag naar sterren kijken, dan moet je op zoek gaan naar een diafragma van 30 mm of meer.

Lagere diafragma’s zijn meestal prima voor gebruik overdag, wanneer er veel licht beschikbaar is, maar veel astronomische objecten zijn zwak en vereisen een verrekijker met een grotere opening die meer licht kan opvangen.

Veel amateurastronomen gebruiken daarom graag een 10×50 verrekijker – maar wat betekent dat precies?

Dakprisma

De cijfers die u moet weten

Aan alle verrekijkers zijn twee nummers verbonden, en vaak hoort u mensen deze nummers gebruiken om de verrekijker die zij gebruiken te beschrijven. U hoort bijvoorbeeld iemand praten over een 8×40 verrekijker of een 10×50 verrekijker. Maar wat betekenen deze getallen?

Gelukkig zijn deze getallen gemakkelijk te begrijpen. Het eerste getal geeft de vergroting aan. Dus een 8×40 verrekijker heeft een vergroting van 8x, terwijl een 10×50 verrekijker een vergroting van 10x heeft.

Het tweede getal is de opening van de objectieven, gemeten in millimeters. Zoals hierboven besproken, bepaalt de opening hoeveel licht de verrekijker kan opvangen. Hoe meer licht hij kan opvangen, hoe zwakker het object dat u kunt zien – een belangrijke factor in de astronomie. Met een verrekijker met een grotere opening ziet u ook meer details, en in theorie zou de beeldkwaliteit ook beter moeten zijn.

Details en beeldkwaliteit worden ook bepaald door de kwaliteit van de optiek (d.w.z. de lenzen en prisma’s), maar hoewel dit belangrijk is voor vogelaars en amateur-astronomen, is het meestal niet zo belangrijk voor kinderen, vooral omdat dit meestal alleen een probleem is bij goedkopere verrekijkers van generieke merken. (Elk van onze selecties is van een gerenommeerde fabrikant, dus de kwaliteit is geen probleem).

Onze top 3 van beste verrekijkers voor kinderen

De keuze van de juiste verrekijker hangt af van wie hem zal gebruiken en waarvoor hij zal worden gebruikt. Zoals gezegd is het gewicht belangrijk, vooral voor jongere kinderen, terwijl sterrenkijkers een grotere opening nodig hebben. We moeten ook een middenweg overwegen voor kinderen die hun verrekijker zowel overdag als ’s nachts willen gebruiken.

Boven alles, ongeacht welke verrekijker u kiest en wie hem gebruikt, moet veiligheid altijd voorop staan. Gebruik de verrekijker NOOIT om rechtstreeks naar de zon te kijken, want dat kan schade aan uw ogen en permanente blindheid veroorzaken!

Met dat in gedachten zijn hier onze top 3 verrekijkers voor kinderen:

Best Overall

Celestron Nature DX 8x32
Celestron Nature DX 8x32
Bekijk op Amazon

Als je kind iets nodig heeft dat licht genoeg is om te wandelen, maar ook goed genoeg om sterren te kijken, dan kun je niet misgaan met de Celestron Nature DX 8×32. Celestron is een wereldleidende fabrikant van zowel verrekijkers als telescopen en hun verrekijkers worden hoog gewaardeerd door vogelaars, wandelaars en amateur-astronomen.

Zoals de naam al aangeeft, is de Celestron Nature DX verrekijker ontworpen voor wandelaars en natuurliefhebbers, met een stevige, waterdichte behuizing die de optiek moet beschermen tegen onopzettelijke schade. U vindt ook een comfortabel gezichtsveld van 388 voet op 1000 meter, of het equivalent van 7,4 graden hemel.

Dit maakt ze een uitstekende keuze voor gezinnen die graag wandelen en kamperen, maar ze hebben ook genoeg vermogen en diafragma om ze ook nuttig te maken voor het kijken naar sterren. Het nadeel is dat ze niet de lichtste zijn, maar met 567 gram (1,25 pond) zijn ze nog steeds licht genoeg voor bijna iedereen om te gebruiken.

Best for Younger Kids

Steiner Safari UltraSharp 8x22
Steiner Safari UltraSharp 8x22
Bekijk op Amazon

Als u op zoek bent naar een verrekijker voor jongere kinderen, is een uitstekende keuze de Steiner Safari UltraSharp 8×22. Steiner is net als Celestron een zeer gerespecteerd merk en vooral deze verrekijker heeft een aantal geweldige eigenschappen. Om te beginnen zijn ze erg licht; met slechts 228 gram (een half pond) kunnen kinderen (en volwassenen!) van alle leeftijden ze dragen en gedurende langere tijd gebruiken, zonder zich zorgen te maken over armpijn of andere vermoeidheid.

De 8x vergroting en het 22mm diafragma zijn ideaal voor gebruik overdag, en met een gezichtsveld van 410 voet op 1.000 meter (7,8 graden hemel) zullen kinderen het fijn vinden om meer van hun omgeving te kunnen zien. Ze zijn ook goedkoop, dus als ze verloren gaan of per ongeluk beschadigd raken, zal uw portemonnee niet te veel pijn lijden.

Het nadeel? De vergroting en het diafragma zijn prima voor algemeen gebruik overdag, maar niet zo goed voor het kijken naar sterren. Maar omdat hij groot en helder is, is de maan geen probleem, en dat is maar goed ook, want daar kijken je kinderen waarschijnlijk het meest naar!

Een kind met een verrekijker

Best for Stargazing

Vortex Optics Diamondback HD 10x50
Vortex Optics Diamondback HD 10x50
Bekijk op Amazon

Als uw kinderen net zo graag naar de sterren kijken als naar de natuur, dan is de Vortex Optics Diamondback HD 10×50 verrekijker een goede keuze. Hij heeft zowel de vergroting (10x) als de opening (50mm) om de maan en andere deep sky-objecten uitstekend te kunnen zien, en hoewel de vergroting een kleiner gezichtsveld betekent (315 voet op 1.000 meter, of 6,0 graden hemel), zal dat geen al te grote beperking zijn tijdens het wandelen of kamperen onder de sterrenhemel.

Dit betekent dat je kinderen kunnen genieten van een geweldig uitzicht op alles wat ze willen verkennen – of het nu overdag of ’s nachts is. Het nadeel is dat deze groter zijn dan onze andere keuzes, dat ze zwaarder zijn (851 gram) en iets meer kosten, maar als je kinderen het heelal boven hun hoofd net zo graag willen verkennen als de aarde onder hun voeten, dan is dit een geweldige optie.

Conclusie

Verrekijkers voor kinderen hoeven geen speelgoed te zijn en ze zijn niet per se duur. Er zijn enkele uitstekende opties voor kinderen, ongeacht hun leeftijd of interesses en uw budget. Met een goede verrekijker kunnen uw kinderen meer ontdekken en hun ogen openen voor de wereld en het universum waarin zij leven.

Vaak gestelde vragen

Vanaf welke leeftijd kan een kind een verrekijker gebruiken?

Realistisch gezien kan elk kind van ongeveer drie jaar of ouder een verrekijker gebruiken. Het belangrijkste is waarschijnlijk dat het kind een goede hand- en oogcoördinatie heeft (zodat het weet hoe het de verrekijker moet richten) en de verrekijker kan vasthouden zonder hem te laten vallen. Als zij ook in staat zijn de verrekijker scherp te stellen, is dat een pluspunt, maar anders moet u misschien het beeld voor hen scherp stellen.

Hoe kies je een verrekijker voor kinderen?

Gewicht en grootte spelen een grote rol in het besluitvormingsproces, en daarom zijn onze keuzes allemaal dakkantverrekijkers. Deze zijn speciaal ontworpen om compacter en lichter te zijn, waardoor ze geschikt zijn voor wandelaars en kinderen. In tegenstelling tot de grotere (en zwaardere) traditionele porroprismakijkers, kunnen ze dankzij hun kleine formaat en lichte constructie gedurende langere tijd worden meegenomen en gebruikt zonder dat ze armvermoeidheid veroorzaken.

Welke resolutie is het beste voor kinderverrekijkers?

Over het algemeen is een vergroting van ongeveer 8x en een diafragma van 20 tot 30 mm prima voor de meeste kinderen. Zo hebben ze een goed zicht op hun omgeving en kunnen ze van alles zien, van het opsporen van wilde dieren in het bos tot het kijken naar walvissen in het water. Als je een verrekijker nodig hebt voor sterrenkijken en astronomie, is het meestal het beste om voor een grotere verrekijker te gaan, zoals een 10×50 verrekijker, omdat de kleinere opties misschien niet genoeg kracht hebben om de zwakkere objecten waar te nemen (hoewel de kleinere verrekijkers prima geschikt zijn voor het observeren van de maan).

Richard J. Bartlett

Born and raised in England, Richard has had a passion for the stars since the age of six and has been writing about astronomy for 20 years. During that time, he’s had the opportunity to use a wide selection of binoculars, both for astronomy and daytime use, and owns more than ten binoculars himself. Richard now lives in southern California, and can often be found outside with his binoculars whenever the skies are clear.

Opmerkingen

Laat een reactie achter

Uw commentaar zal door de site worden herzien indien nodig.