De beste verrekijkers voor kinderen in 2022

Stem op dit artikel

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en verkennen graag de wereld om hen heen. Ze zijn graag avontuurlijk, en dat betekent ook buiten zijn en genieten van de natuur. Verrekijkers zijn een geweldige manier voor kinderen om meer uit hun buitenavonturen te halen, en als je kind ook van de sterren houdt, zijn ze een uitstekende manier om je kind kennis te laten maken met astronomie voordat je overgaat tot de aanschaf van een telescoop.

Het goede nieuws is dat kinderverrekijkers geen speelgoed hoeven te zijn, en ze hoeven ook niet duur te zijn. Wij hebben het onderzoek voor u gedaan en de beste verrekijkers uitgezocht waar zowel uw kind als u plezier aan beleeft.

Waarom een verrekijker voor kinderen kopen?

Als uw kind van verkennen houdt, zoals zovelen doen, zal het dol zijn op verrekijkers. Kinderen willen dingen van dichtbij zien, en het kan frustrerend zijn om die fascinerende, verre bezienswaardigheden niet te kunnen bereiken. Daar komt de verrekijker om de hoek kijken. Een verrekijker kan die onbereikbare objecten dichterbij brengen en kinderen in staat stellen hun wereld en het heelal daarbuiten veilig te verkennen en te onderzoeken.

Of het nu gaat om vogels kijken, walvissen spotten, sterren kijken of gewoon genieten van het landschap, een verrekijker is een geweldige manier voor kinderen om meer te leren over de wereld om hen heen. Ze kunnen kinderen niet alleen helpen vogels en dieren te herkennen, maar ook de sterren en sterrenbeelden.

Hoe kies je de beste verrekijker voor kinderen?

Een van de belangrijkste overwegingen bij de keuze van een kinderverrekijker is het gewicht. Traditionele porroprismakijkers (in de vorm van een W) kunnen zwaar zijn, terwijl de nieuwere, compactere dakkantverrekijkers (in de vorm van een H) zijn ontworpen om lichter te zijn. Deze zijn dus gemakkelijker vast te houden en te gebruiken door kinderen en zijn daarom een betere keuze voor kinderen.

Een andere factor die van invloed is op het gewicht van de verrekijker is de opening van de objectieven. Meer specifiek zijn objectieven de grotere lenzen die naar uw doel wijzen, in plaats van de oculairen waardoor u kijkt.

De opening kan belangrijk zijn omdat deze bepaalt hoeveel licht de verrekijker kan opvangen, maar omdat de lenzen van glas zijn, zullen grotere lenzen de verrekijker zwaarder maken. De opening wordt gemeten in millimeters, en ligt meestal tussen 20 en 70 mm.

Als uw kind geïnteresseerd is in vogels kijken, walvissen spotten, wandelen of gewoon genieten van het landschap, dan is een diafragma tussen 20mm en 35mm waarschijnlijk voldoende. Als ze echter ook graag naar sterren kijken, dan moet je op zoek gaan naar een diafragma van 30 mm of meer.

Lagere diafragma’s zijn meestal prima voor gebruik overdag, wanneer er veel licht beschikbaar is, maar veel astronomische objecten zijn zwak en vereisen een verrekijker met een grotere opening die meer licht kan opvangen.

Veel amateurastronomen gebruiken daarom graag een 10×50 verrekijker – maar wat betekent dat precies?

De cijfers die u moet weten

Aan alle verrekijkers zijn twee nummers verbonden, en u zult vaak horen dat mensen deze nummers gebruiken om de verrekijker te beschrijven die zij gebruiken. U hoort bijvoorbeeld iemand praten over een 8×40 verrekijker, of een 10×50 verrekijker. Maar wat betekenen deze cijfers?

Gelukkig zijn deze cijfers gemakkelijk te begrijpen. De eerste geeft de vergroting aan. Zo heeft een 8×40 verrekijker een vergroting van 8x, terwijl een 10×50 verrekijker een vergroting van 10x heeft.

Het tweede getal is de opening van de objectieve lenzen, gemeten in millimeters. Zoals hierboven besproken, bepaalt de opening hoeveel licht de verrekijker kan opvangen. Hoe meer licht ze kunnen opvangen, hoe zwakker het object dat je kunt zien – een belangrijke factor voor de astronomie. Met een verrekijker met een grotere opening ziet u ook meer details, en in theorie zou de beeldkwaliteit ook beter moeten zijn.

Details en beeldkwaliteit worden ook bepaald door de kwaliteit van de optiek (d.w.z. de lenzen en prisma’s), maar hoewel dit belangrijk is voor vogelaars en amateur-astronomen, is het meestal niet zo belangrijk voor kinderen, vooral omdat dit meestal alleen een probleem is bij goedkopere verrekijkers van generieke merken. (Elk van onze selecties is van een gerenommeerde fabrikant, dus kwaliteit is geen probleem).

Onze top 3 van beste verrekijkers voor kinderen

Zoals u kunt verwachten, hangt de keuze van de juiste verrekijker af van wie hem zal gebruiken en waarvoor hij zal worden gebruikt. Zoals gezegd is het gewicht belangrijk, vooral voor jongere kinderen, terwijl sterrenkijkers een grotere opening nodig hebben. We moeten ook nadenken over een middenweg voor kinderen die hun verrekijker zowel overdag als ’s nachts willen gebruiken.

Ongeacht welke verrekijker u kiest en wie hem gebruikt, veiligheid moet altijd voorop staan. Gebruik NOOIT een verrekijker om rechtstreeks naar de zon te kijken, want dat kan schade aan uw ogen en permanente blindheid veroorzaken!

Met dat in gedachten zijn hier onze top 3 verrekijkers voor kinderen:

Best Overall: Celestron Nature DX 8×32

Bekijk op Amazon

Als je kind iets nodig heeft dat licht genoeg is om te wandelen, maar ook goed genoeg om sterren te kijken, dan kun je niet misgaan met de Celestron Nature DX 8×32. Celestron is een wereldwijd toonaangevende fabrikant van zowel verrekijkers als telescopen en hun verrekijkers worden hoog gewaardeerd door vogelaars, wandelaars en amateur-astronomen.

Zoals de naam al aangeeft, is de Celestron Nature DX verrekijker ontworpen voor wandelaars en natuurliefhebbers, met een stevige, waterdichte behuizing die de optiek moet beschermen tegen onopzettelijke schade. U vindt ook een comfortabel gezichtsveld van 388 voet op 1000 meter, of het equivalent van 7,4 graden hemel.

Dit maakt ze een uitstekende keuze voor elk gezin dat graag wandelt en kampeert, maar ze hebben ook genoeg vermogen en diafragma om ze ook nuttig te maken voor sterrenkijken. Het nadeel is dat ze niet de lichtste zijn, maar met 567 gram (1,25 pond) zijn ze nog steeds licht genoeg voor bijna iedereen om te gebruiken.

Beste voor jongere kinderen: Steiner Safari UltraSharp 8×22

Bekijk op Amazon

Als u op zoek bent naar een verrekijker voor jongere kinderen, is een uitstekende keuze de Steiner Safari UltraSharp 8×22. Steiner is net als Celestron een zeer gerespecteerd merk en met name deze verrekijker heeft een aantal geweldige eigenschappen. Om te beginnen zijn ze heel licht; met slechts 228 gram (een half pond) kunnen kinderen (en volwassenen!) van alle leeftijden ze dragen en langdurig gebruiken, zonder zich zorgen te maken over armpijn of andere vermoeidheid.

De 8x vergroting en het 22mm diafragma zijn ideaal voor gebruik overdag, en met een gezichtsveld van 410 voet op 1.000 meter (7,8 graden hemel) zullen kinderen graag meer van hun omgeving zien. Ze zijn ook niet duur, dus als ze verloren gaan of per ongeluk beschadigd raken, zal uw portemonnee niet al te veel pijn lijden.

Het nadeel? De vergroting en het diafragma zijn prima voor algemeen gebruik overdag, maar niet zo goed voor sterrenkijken. De maan is echter groot en helder, en dat is maar goed ook, want daar kijken uw kinderen waarschijnlijk het meest naar!

Het beste voor sterrenkijken: Vortex Optics Diamondback HD 10×50

Bekijk op Amazon

Als uw kinderen net zo dol zijn op sterren kijken als op de natuur, dan is de Vortex Optics Diamondback HD 10×50 verrekijker een goede keuze. Ze hebben zowel de vergroting (10x) als de opening (50mm) om de maan en andere deep sky-objecten uitstekend te kunnen zien, en hoewel de vergroting een kleiner gezichtsveld betekent (315 voet op 1.000 meter, of 6,0 graden hemel) zal dat geen al te grote beperking zijn tijdens het wandelen of kamperen onder de sterrenhemel.

Dit betekent dat uw kinderen kunnen genieten van een geweldig uitzicht op alles wat ze willen verkennen – of het nu overdag of ’s nachts is. Het nadeel is dat deze groter zijn dan onze andere keuzes, ze zijn zwaarder (851 gram) en ze kosten iets meer, maar als je kinderen het universum boven hun hoofd net zo graag willen verkennen als de aarde onder hun voeten, dan is dit een geweldige optie.

Conclusie

Verrekijkers voor kinderen hoeven geen speelgoed te zijn en ze zijn niet per se duur. Er zijn enkele uitstekende opties voor kinderen, ongeacht hun leeftijd of interesses en uw budget. Met een goede verrekijker kunnen uw kinderen meer ontdekken en hun ogen openen voor de wereld en het universum waarin zij leven.

Vaak gestelde vragen

Vanaf welke leeftijd kan een kind een verrekijker gebruiken?

Realistisch gezien kan elk kind van ongeveer drie jaar of ouder een verrekijker gebruiken. Het belangrijkste is waarschijnlijk dat het kind een goede hand- en oogcoördinatie heeft (zodat het weet hoe het de verrekijker moet richten) en de verrekijker kan vasthouden zonder hem te laten vallen. Als zij ook in staat zijn de verrekijker scherp te stellen, is dat een pluspunt, maar anders moet u misschien het beeld voor hen scherp stellen.

Hoe kies je een verrekijker voor kinderen?

Gewicht en grootte spelen een grote rol in het besluitvormingsproces, en daarom zijn onze keuzes allemaal dakkantverrekijkers. Deze zijn speciaal ontworpen om compacter en lichter te zijn, waardoor ze geschikt zijn voor wandelaars en kinderen. In tegenstelling tot de grotere (en zwaardere) traditionele porro-prisma verrekijkers, kunnen ze door hun geringe afmetingen en lichte constructie gedurende langere perioden worden meegenomen en gebruikt zonder armvermoeidheid te veroorzaken.

Welke resolutie is het beste voor kinderverrekijkers?

Over het algemeen is een vergroting van ongeveer 8x en een diafragma van 20 tot 30 mm prima voor de meeste kinderen. Zo krijgen ze een goed zicht op hun omgeving en kunnen ze genieten van alles, van het opsporen van wilde dieren in het bos tot het kijken naar walvissen in het water. Als u een verrekijker nodig hebt voor sterrenkijken en astronomie, is het meestal het beste om voor een grotere verrekijker te gaan, zoals een 10×50 verrekijker, omdat de kleinere opties misschien niet het vermogen hebben om de zwakkere objecten waar te nemen (hoewel de kleinere verrekijkers prima geschikt zijn voor het waarnemen van de maan).

Opmerkingen

Laat een reactie achter

Uw commentaar zal door de site worden herzien indien nodig.