De beste verrekijker voor wandelen in 2023

Stem op dit artikel
Binoculars for Hiking

door Richard J. Bartlett

Bijgewerkt op: 18 februari 2023

Je kunt allerlei redenen hebben waarom je van wandelen houdt. Misschien geniet je van de gezonde beweging, of ga je graag op onderzoek uit, maar de kans is groot dat je ook graag buiten bent. Er gaat niets boven de zon op je gezicht voelen en de geluiden van de natuur om je heen horen – en het is zeker geen ervaring die je kunt krijgen door binnen te blijven.

Ongeacht hoe vaak u wandelt, of hoeveel tijd u erin investeert, u wilt het meeste halen uit elke seconde die u buiten doorbrengt. Kan een verrekijker helpen? En wat is de beste verrekijker voor wandelen?

Waarom een verrekijker gebruiken bij het wandelen?

Afhankelijk van waar je woont, kun je in de buurt een mooi landschap hebben. Misschien zijn er bergen, of heb je een geweldig uitzicht op een meer of oceaan. Misschien wandelt u graag in het bos, waar u in de verte vaak een glimp opvangt van wilde dieren. U hebt waarschijnlijk ook een verscheidenheid aan vogels zien overvliegen of rusten in bomen in de buurt.

Hoe dan ook, er is altijd wel iets te zien, maar het probleem is niet om iets inspirerends te vinden, maar om te wensen dat je het beter kon bekijken. Het landschap ligt in de verte, het wild rent weg als je geluid maakt en de vogels vliegen vaak te hoog of te ver om ze echt te kunnen waarderen.

Daar komt de verrekijker om de hoek kijken. Niets is mooier dan het landschap en de wonderen van het wild om je heen van dichtbij te kunnen bekijken. U kunt het landschap van dichtbij bekijken vanaf een veilige afstand. Bosdieren laten zich niet afschrikken en je kunt de vlucht van vogels volgen als ze door de lucht zweven.

Hoe kiest u de beste wandelverrekijker?

Bij het kiezen van de beste verrekijker voor wandelen zijn er vier belangrijke factoren waarmee rekening moet worden gehouden:

  • Vergroting en diafragma;
  • Gewicht;
  • Het gezichtsveld;
  • De omgeving.

Vergroting en opening

U weet misschien al dat alle verrekijkers twee getallen hebben. U hebt bijvoorbeeld wel eens gezien of gehoord van een 10×50 verrekijker. Maar wat betekenen deze cijfers?

Het eerste getal geeft de vergroting aan. Zoals u zou verwachten, is dit hoeveel groter uw doel verschijnt, en hoewel dit belangrijk is, is het niet iets dat de doorslag moet geven – en we zullen zo leren waarom.

Het tweede getal is de lensopening, gemeten in millimeters. Meer bepaald zijn dit de twee grote lenzen die u op uw doel richt, in plaats van de oculairen die u tegen uw ogen houdt.

Verrekijkers met een grotere opening vangen meer licht op, en hoewel dit belangrijk kan zijn voor hobby’s als astronomie, is het voor wandelen om een paar redenen minder belangrijk. Ten eerste zult u waarschijnlijk overdag buiten zijn, wanneer het licht waarschijnlijk geen groot probleem is. De tweede reden houdt verband met de tweede factor waarmee u rekening moet houden: het gewicht.

Dakprisma

Gewicht

Verrekijkers met een grotere opening zijn zwaarder, en het laatste wat je nodig hebt als je gaat wandelen is veel gewicht. Aangezien verrekijkers met een grotere opening meer licht opvangen, kunt u echter iets meer details en een betere beeldkwaliteit zien, maar dat hangt ook af van de kwaliteit van de optiek.

Naast het diafragma is er nog een andere factor die van invloed is op het gewicht: de configuratie van de verrekijker. Wanneer de meeste mensen aan een verrekijker denken, denken ze aan een verrekijker met de traditionele porro-prismaconfiguratie. Deze verrekijkers zijn meestal groot en volumineus, met de taps van de oculairen zodat ze een W-vorm hebben.

Recentelijk zijn fabrikanten echter begonnen met de productie van dakkantverrekijkers. Deze hebben rechte lopen, zodat de verrekijker de vorm heeft van een H. Ze zijn ook compacter en doorgaans veel lichter dan hun oudere broers en zussen.

Dakprismakijkers zijn ontworpen om draagbaar te zijn, waardoor ze de ideale keuze zijn voor wandelaars, en omdat de opening niet zo noodzakelijk is, is het gewicht van de verrekijker ook geen groot probleem.

Het gezichtsveld

Het gezichtsveld is hoeveel u kunt zien als u door de verrekijker kijkt. Dit wordt gewoonlijk gespecificeerd als een meting in voeten, vanaf een afstand van duizend meter. Stel bijvoorbeeld dat uw verrekijker een gezichtsveld heeft van 400 voet op 1000 meter. Als je van 1000 meter afstand naar een muur kijkt, dan zie je een deel van de muur met een diameter van 400 voet.

Dit klinkt verwarrend, maar het volstaat te zeggen dat u met een breder gezichtsveld meer van het landschap kunt genieten. Als algemene regel geldt: hoe hoger de vergroting, hoe kleiner het gezichtsveld.

De omgeving

Het laatste waar u rekening mee moet houden bij het kiezen van uw verrekijker is uw omgeving. Er moet ook rekening worden gehouden met het weer, want hoewel de meeste mensen het liefst bij mooi weer wandelen, kan de situatie soms snel veranderen.

De overgrote meerderheid van de verrekijkers is tegenwoordig waterbestendig, wat prima zou moeten zijn om de optiek tegen de regen te beschermen. U kunt echter ook een verrekijker overwegen met lenzen die voorzien zijn van een anticondenscoating, vooral in een vochtige omgeving.

Ten slotte is een waterdichte (en niet alleen waterbestendige) verrekijker een goede keuze. Niemand is van plan zijn verrekijker in het water te laten vallen, maar ongelukken gebeuren, en u wilt ervoor zorgen dat er geen water in komt. Zelfs als u niet in de buurt van water wandelt, kan een waterdichte verrekijker een goede investering voor de toekomst zijn.

Voor wandelen zijn vergrotingen van 8x of 10x beide goede keuzes, terwijl een diafragma tussen 20mm en 50mm meer dan genoeg moet zijn om aan uw behoeften te voldoen.

Onze top 3 van beste verrekijkers voor wandelaars

Wandelverrekijkers zijn er in alle soorten en maten, en het gaat er echt om de verrekijker te vinden die het beste bij u past. Het is altijd een goed idee om de recensies van andere klanten te lezen en, indien mogelijk, zelf verschillende modellen uit te proberen voordat u uw geld investeert.

Hier zijn onze top 3 keuzes voor wandelverrekijkers:

Best Overall

Vortex Optics Diamondback HD 10x50
Vortex Optics Diamondback HD 10x50
Bekijk op Amazon

Vortex is gespecialiseerd in de productie van een reeks optische producten voor het buitenleven – en niet alleen verrekijkers. Als uw interesses verder gaan dan wandelen, zult u merken dat u bij hen ook terecht kunt voor richtkijkers, richtkijkers, afstandsmeters, spotterkijkers en monoculairen.

Hun Diamondback-verrekijkerserie is ontworpen om de best mogelijke kwaliteit te bieden tegen een betaalbare prijs, en klanten overal zijn het erover eens dat ze daarin geslaagd zijn.

Hun Diamondback HD 10×50 verrekijker heeft het diafragma dat u nodig hebt om de fijnere details te zien, terwijl de 10x vergroting het gemakkelijk maakt om van verder gelegen doelen te genieten. De optiek is volledig multi-coated, wat betekent dat u een betere beeldkwaliteit krijgt met minder kleurvervorming rond objecten met een hoog contrast (bv. heuvels of bergen tegen een heldere hemel).

Als er een nadeel is, is het het gewicht. Met 851 gram (1,9 pond) was dit de zwaarste van de dakkantverrekijkers. Dit is echter nog steeds bijna de helft van het gemiddelde gewicht van vergelijkbare porro-prismakijkers. Er is ook een degelijke hoes die beter is dan de standaard canvas hoesjes die de meeste andere fabrikanten leveren, wat het dragen over de schouder wat comfortabeler moet maken.

Best Lightweight Option

Steiner Safari UltraSharp 8x22
Steiner Safari UltraSharp 8x22
Bekijk op Amazon

Als gewicht een punt van zorg is, kijk dan eens naar de Safari UltraSharp 8×22 verrekijker van Steiner. Steiner is een gerenommeerde fabrikant uit Duitsland die al sinds 1947 actief is, en hun UltraSharp-serie is verkrijgbaar in verschillende diafragma’s en vergrotingen.

Het 8×22 model weegt slechts 284 gram, oftewel slechts een derde van de Diamondback HD 10×50’s. Het nadeel is natuurlijk een kleinere opening en een lagere vergroting, maar dit gebrek aan gewicht betekent dat u ze langer om uw nek kunt houden, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over spierverrekkingen. Dit is vooral belangrijk als u ze tijdens uw trektocht vaak wilt gebruiken, omdat u ze dan niet steeds uit de tas hoeft te halen.

Als u hem tijdens het wandelen moet opbergen, zult u merken dat deze dakkantverrekijker behoorlijk compact is. Met zijn afmetingen van 4,3 x 4,1 inch is dit waarschijnlijk ook de beste verrekijker voor rugzakreizen.

Ze zijn ook waterdicht en schokbestendig, dus als u ze per ongeluk in een rivier of beek laat vallen, hoeft u zich geen zorgen te maken of ze de val wel overleven. Ten slotte, als een extra bonus, waren ze op het moment van schrijven ook de goedkoopste van de verrekijkers die we hebben beoordeeld.

Best for Scenic Views

Vortex Optics Diamondback HD 8x32
Vortex Optics Diamondback HD 8x32
Bekijk op Amazon

Als u in een prachtig landschap wandelt, wilt u het beste uit het uitzicht halen, en dat is waar de Vortex Optics Diamondback HD 8×32 verrekijker van pas komt. Ze hebben misschien niet dezelfde vergroting en opening als het 10×50 model, maar dat betekent ook dat ze een breder gezichtsveld hebben.

Ter vergelijking: de Diamondback HD 10×50 verrekijker heeft een gezichtsveld van 315 voet op 1000 meter (ongeveer 6,0 graden), wat vrij standaard is voor verrekijkers van dat formaat. Aangezien de 8×32 verrekijker een kleinere vergroting heeft, is het gezichtsveld groter – 426 voet op 1000 meter (ongeveer 8,1 graden). Dit geeft ze een breed gezichtsveld, waardoor ze de perfecte keuze zijn om te genieten van het landschap om u heen.

Qua gewicht is deze verrekijker met 451 gram (1,0 pond) lichter dan de meeste verrekijkers van vergelijkbare grootte, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over vermoeide armen terwijl u van het uitzicht geniet. De lenzen zijn volledig multi-gecoat voor de beste beeldkwaliteit, en u hoeft zich geen zorgen te maken over waterschade, want ze zijn ook waterdicht.

Het nadeel is de prijs – ze zijn niet de goedkoopste op de markt, maar de kwaliteit is moeilijk te overtreffen.

Conclusie

De uitrusting die u meeneemt tijdens het wandelen is even belangrijk als de plaats waar u wandelt, en met de juiste verrekijker haalt u het meeste uit uw tijd in de buitenlucht. Of u nu op zoek bent naar het meeste vermogen om de beste close-up beelden te krijgen, een lichtgewicht optie die zowel uw rug als uw bank spaart, of een groothoek gezichtsveld om van het landschap te genieten, er is een optie die bij u past – en bij uw rugzak.

Vaak gestelde vragen

Zijn verrekijkers de moeite waard voor wandelen en backpacken?

Absoluut! Naast comfortabel schoeisel is een verrekijker een must voor wandelaars en backpackers. Hoewel u zeker kunt genieten van het landschap, het wild en de vogels met alleen uw ogen, zult u nog veel meer ontdekken als u uw verrekijker meeneemt!

Wat is het verschil tussen 8×42 en 10×42 verrekijkers?

Het eerste getal geeft de vergroting aan, dus in het geval van de 8×42 krijgt u een vergroting van 8x. De 10×42 verrekijker heeft een vergroting van 10x. Het tweede getal is de opening, in millimeters, van de grote lenzen. Hoe groter de opening, hoe meer licht de verrekijker kan verzamelen, maar bij gebruik overdag zal de grotere opening weinig verschil maken zonder een grotere vergroting. In dit geval is het diafragma hetzelfde, maar door de grotere vergroting van de 10×42 verrekijker kunt u wellicht meer zien.

Wat is de beste verrekijker om lange afstanden te bekijken?

Als je doel in de verte ligt, heb je een verrekijker met een hogere vergroting nodig om het beste zicht te krijgen. Gewoonlijk is een vergroting van 8x prima om te wandelen, maar voor het bekijken van grote afstanden is 10x het beste. Het kan ook een goed idee zijn om een diafragma van 40-50 mm te overwegen, omdat je dan meer details kunt zien. (Houd er wel rekening mee dat grotere diafragma’s ook meer wegen).

Waar moet ik op letten bij het kiezen van de beste compacte verrekijker voor wandelen?

Het kan afhangen van veel verschillende factoren, zoals waar u gaat wandelen en hoe lang. Maar het gewicht kan de doorslag geven. Dakprismakijkers (in de vorm van een H) zijn ontworpen om lichter te zijn, en hoewel een vergroting van 8x voldoende is, kunt u die vergroten tot 10x als uw doel ver weg is. Let ook op uw omgeving en overweeg een waterdichte verrekijker als u zich in de buurt van stromen, rivieren of meren bevindt.

Richard J. Bartlett

Born and raised in England, Richard has had a passion for the stars since the age of six and has been writing about astronomy for 20 years. During that time, he’s had the opportunity to use a wide selection of binoculars, both for astronomy and daytime use, and owns more than ten binoculars himself. Richard now lives in southern California, and can often be found outside with his binoculars whenever the skies are clear.

Opmerkingen

Laat een reactie achter

Uw commentaar zal door de site worden herzien indien nodig.