De beste verrekijker voor vogels kijken in 2023

Stem op dit artikel

door Richard J. Bartlett

Bijgewerkt op: 18 februari 2023

Miljoenen mensen over de hele wereld zijn vogelaars, en met zoveel verschillende soorten vogels in elke omgeving biedt elke dag nieuwe kansen om iets nieuws te zien. Het is logisch dat u zo veel mogelijk wilt zien, en een verrekijker kan u zeker helpen om uw tijd buiten optimaal te benutten. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van een verrekijker? En welke zijn de beste verrekijkers om vogels te kijken in 2023?

Waarom een verrekijker gebruiken om vogels te kijken?

Je kunt natuurlijk ook gewoon je ogen gebruiken om vogels te kijken. Mensen doen dit immers al duizenden jaren zonder problemen, maar met een verrekijker kun je veel meer zien.

Om te beginnen kunnen vogels op afstand moeilijk te identificeren zijn, terwijl een verrekijker dat gemakkelijk maakt. Door het beeld te vergroten, kunt u de vogel zien alsof hij veel dichterbij is, zodat u zijn markeringen beter kunt zien en een nauwkeurigere identificatie kunt uitvoeren.

Maar een verrekijker is niet je enige optie. U hebt misschien ook gedacht aan het gebruik van een spotting scope, maar die hebben één essentieel nadeel: de draagbaarheid. Ze zijn geweldig als je van plan bent een tijdje op een bepaalde plek te blijven, maar ze zijn niet erg praktisch als je gaat wandelen.

Een andere kwestie is de vergroting. Spotting scopes hebben meestal een vergroting van 15x of meer, waardoor ze zeer geschikt zijn om vogels op afstand te bekijken. Deze hogere vergroting heeft echter een nadeel. Het gezichtsveld – d.w.z. hoeveel je kunt zien – is kleiner, waardoor het moeilijker kan zijn om je doel te vinden.

Ten slotte, aangezien een telescoop op een statief is gemonteerd, kan dit de beweging ervan beperken, waardoor het mogelijk moeilijk is de vogel te volgen als hij op de vlucht slaat. (Het kleinere gezichtsveld kan het ook moeilijk maken, vooral als je de vogel verliest en hem dan terug moet vinden).

Birds through binoculars

Met een verrekijker heb je geen van deze problemen. Ze zijn compact en licht, zodat u ze overal mee naartoe kunt nemen, en hoewel de meeste modellen ook op een statief kunnen worden bevestigd (voor meer stabiliteit), is dat geen noodzaak.

Een verrekijker heeft nog een voordeel ten opzichte van een telescoop. Omdat je beide ogen gebruikt, heb je een betere scherptediepte, waardoor je een realistischer beeld krijgt. Door beide ogen te gebruiken zie je ook meer details.

Hoe kies je de beste verrekijker voor vogels kijken?

Bij het kiezen van de beste verrekijker voor het observeren van vogels zijn er een aantal factoren die u in gedachten moet houden:

  • Vergroting
  • Gewicht
  • Gezichtsveld
  • De omgeving

Vergroting

Hoe hoger de vergroting, hoe groter het object zal lijken. Dit klinkt misschien als een goede zaak, maar u moet ook bedenken dat een hogere vergroting betekent een kleiner gezichtsveld. Een kleiner gezichtsveld kan het moeilijker maken om uw doel te vinden en te volgen, en het beperkte zicht kan minder esthetisch zijn.

Tot op zekere hoogte hangt het ook af van de grootte van je doel en hoe ver weg het is. Als het te dichtbij (of te groot) is, kan de combinatie van vergroting en het kleinere gezichtsveld betekenen dat u het niet goed kunt waarderen, of zelfs identificeren.

Rekening houdend met dit alles is een vergroting van 8x of 10x het beste, waarbij 8x de voorkeur verdient.

Gewicht

Het gewicht is belangrijk om twee redenen: ten eerste zult u de verrekijker waarschijnlijk van de ene plaats naar de andere dragen en u wilt niets te zwaar dragen.

Ten tweede, hoe zwaarder de verrekijker, hoe groter de kans dat uw handen trillen als u hem vasthoudt. Bij verrekijkers met een hogere vergroting kan dit een extra probleem opleveren: het schudden wordt duidelijker wanneer u door de oculairen kijkt.

Als u een 8x en een 10x verrekijker van hetzelfde gewicht hebt, zal het beeld door de 10x verrekijker meer lijken te schudden omdat de grotere vergroting het schudden duidelijker maakt.

Dan is het natuurlijk het beste om een verrekijker te vinden die zo weinig mogelijk weegt. Gemiddeld weegt een 8x of 10x dakkantverrekijker ongeveer 575 gram (1,25 pond).

(Dakkantverrekijkers zijn overigens de nieuwere, compactere – en lichtere – verrekijkers. Porro-prismakijkers zijn de traditionele modellen, die een iets betere beeldkwaliteit bieden maar zwaarder wegen. Dakprismakijkers hebben de vorm van een H, terwijl porroprismakijkers de vorm van een W hebben).

Roof prism and Porro prism

Het gezichtsveld

Tot op zekere hoogte is dit een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar als u voor het eerst vogels kijkt, zult u waarschijnlijk merken dat een breder gezichtsveld gemakkelijker werkt. Om te beginnen is het gemakkelijker om je doel te vinden, maar het zorgt ook voor een esthetischer beeld, omdat je niet alleen de vogel ziet, maar ook zijn omgeving.

Het gezichtsveld wordt gewoonlijk gemeten in voeten op 1.000 meter. Dit geeft de grootte aan van een object dat het gezichtsveld zou vullen op een afstand van 1.000 meter. Bijvoorbeeld, als de verrekijker een gezichtsveld heeft van 350 voet op 1.000 meter, dan zou een object van 350 voet breed het gezichtsveld bestrijken op een afstand van 1.000 meter.

Hogere getallen (bijvoorbeeld 500 voet versus 300 voet) geven een breder gezichtsveld, omdat je vanaf 1000 meter een gezichtsveld van 500 voet ziet, in plaats van 300 voet.

Twee verrekijkers met dezelfde vergroting tonen uw doel op dezelfde grootte. Met de verrekijker met het grotere gezichtsveld kunt u echter meer van de omgeving zien. Daarom geven de meeste mensen de voorkeur aan verrekijkers met een breder gezichtsveld.

De omgeving

U vindt de regen misschien niet erg, maar uw verrekijker kan een probleem hebben met het vocht. Vocht is niet goed voor de optiek van een verrekijker, dus u moet ervoor zorgen dat uw verrekijker op zijn minst waterbestendig is, of beter nog, waterdicht. Realistisch gezien hoeft dit geen probleem te zijn als uw verrekijker is geproduceerd door een gerenommeerde fabrikant, en elk van de verrekijkers op onze lijst is waterdicht.

Dit is ook belangrijk omdat het uw verrekijker enige bescherming biedt als u hem toevallig in een rivier, meer of zelfs de oceaan laat vallen. Het is echter geen goed idee om alleen op deze bescherming te vertrouwen, en u moet altijd de juiste voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat ze nat worden!

Onze top 3 beste verrekijkers om vogels te kijken

Er zijn bijna net zoveel verrekijkers als vogels, maar wij hebben het giswerk uit het keuzeproces gehaald. Na het bekijken van talloze modellen, van fabrikanten variërend van Bushnell tot Zeiss, hebben we drie van de beste voor u uitgekozen.

Hier zijn onze top 3 keuzes voor wandelverrekijkers:

Beste in zijn geheel

Vortex Optics Crossfire HD 10x42
Vortex Optics Crossfire HD 10x42
Bekijk op Amazon

De Crossfire HD 10×42 verrekijker heeft de perfecte combinatie van vergroting en diafragma. Met een opening van 42 mm zou je verwachten dat ze wat aan de zware kant zijn, maar dat is niet het geval. Met een gewicht van 652 gram (1,4 pond) zijn ze nog steeds licht genoeg om ze gemakkelijk te dragen en langdurig te gebruiken zonder pijn of vermoeidheid.

Het gezichtsveld (325 voet op 1.000 meter) is voldoende om u een uitstekend beeld te geven van de omgeving van de vogel, terwijl de volledig multi-coated optiek zorgt voor scherpe, vervormingsvrije en kleurrijke beelden. Als extra bonus zijn ze ook waterdicht en mistbestendig, met een rubberen bescherming voor het geval de verrekijker valt.

Als er een nadeel is, is het dat beginners 10x vergroting misschien iets meer vinden dan je nodig hebt, maar als je op zoek bent naar uitstekende close-up beelden, zijn dit degenen voor jou.

Beste lichtgewicht

Steiner Safari UltraSharp 8x22
Steiner Safari UltraSharp 8x22
Bekijk op Amazon

Als u graag de tijd neemt om vogels te kijken, is niets erger dan een verrekijker die zo zwaar is dat u hem niet kunt vasthouden zonder uw armen te vermoeien. Je zou je verrekijker op een statief kunnen zetten, maar dat beperkt alleen je vrijheid om de vogel tijdens zijn vlucht te volgen. En wat als je graag van locatie naar locatie gaat?

De Safari UltraSharp 8×22 verrekijker van Steiner is de lichtste optie op onze lijst. Met een gewicht van slechts 228 gram (0,5 pond) kunt u ze dragen en gedurende langere tijd gebruiken zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over pijnlijke of vermoeide armen. U zult ook merken dat ze een groot gezichtsveld hebben (410 voet op 1000 meter), waterdicht en mistbestendig zijn en ten slotte zeer redelijk geprijsd.

Het nadeel? Terwijl een diafragma van 22 mm prima is voor vogels kijken en de meeste natuurgerelateerde activiteiten, zul je merken dat het niet genoeg is als je ook van astronomie houdt, maar voor het gewicht en de prijs zijn deze niet te verslaan.

Beste budgetoptie

TASCO Essentials 8x42
TASCO Essentials 8x42
Bekijk op Amazon

Verrekijkers kunnen prijzig zijn, maar dat betekent niet dat je veel geld moet uitgeven om topkwaliteit te krijgen. De 8×42 Essentials verrekijker van Tasco heeft een vergroting van 8x en met een diafragma van 42mm ziet u zeker alle details die u nodig hebt. Het gewicht is ook vrij goed – slechts 290g (0,6 pond).

Het nadeel is dat de lenzen multi-coated zijn (in plaats van volledig multi-coated), maar dit zou geen groot verschil moeten maken, vooral als je nieuw bent in de hobby. Deze zijn ook niet waterdicht, dus u moet voorzichtig zijn als u vogels gaat kijken in de buurt van water.

Conclusie

Je hoeft niet veel geld uit te geven om van vogels kijken te genieten – je moet je geld alleen verstandig uitgeven. Verrekijkers bieden een moeilijk te overtreffen veelzijdigheid: ze zijn licht van gewicht, draagbaar en in staat om prachtige beelden te produceren. Door te investeren in een verrekijker van goede kwaliteit kunt u meer zien en meer genieten, zonder dat u last krijgt van vermoeide armen of uw doel uit het oog verliest.

Vaak gestelde vragen

Wat betekent 8×42 in een verrekijker?

Alle verrekijkers hebben twee nummers. De eerste is de vergroting van de verrekijker, de tweede is de opening (diameter) van de lenzen, gemeten in millimeters. Hoe groter de vergroting, hoe groter uw doelwit zal lijken, terwijl de opening bepaalt hoeveel licht uw verrekijker kan opvangen. Hoe groter de opening, hoe meer licht de verrekijker verzamelt en hoe meer details u kunt zien. Diafragma’s groter dan 50 mm kunnen echter zwaar zijn, waardoor ze moeilijker langdurig te gebruiken zijn.

Welke verrekijker is het beste om vogels te kijken?

Bij het kiezen van de beste verrekijker voor het observeren van vogels wilt u echt iets compacts en lichts dat u gemakkelijk kunt meenemen. Een dakkantverrekijker (in de vorm van een H) is ideaal, met een vergroting van 8x of 10x. Qua diafragma is ongeveer 40 mm voldoende, dus 8×40 of 10×40 is prima. Ten slotte, als je in de buurt van water komt, is het een goed idee om ervoor te zorgen dat ze waterdicht zijn.

Is 8×42 of 10×42 beter voor het vogelen?

Dit is echt een kwestie van persoonlijke voorkeur, aangezien u met een hogere vergroting meer details kunt zien, maar ook uw gezichtsveld kunt beperken. Dit beperkt het zicht op de omgeving. Gemiddeld geeft een 8x verrekijker een gezichtsveld van ongeveer 395 voet op 1000 meter, terwijl een 10x verrekijker een gezichtsveld van ongeveer 320 voet op 1000 meter oplevert.

Richard J. Bartlett

Born and raised in England, Richard has had a passion for the stars since the age of six and has been writing about astronomy for 20 years. During that time, he’s had the opportunity to use a wide selection of binoculars, both for astronomy and daytime use, and owns more than ten binoculars himself. Richard now lives in southern California, and can often be found outside with his binoculars whenever the skies are clear.

Opmerkingen

Laat een reactie achter

Uw commentaar zal door de site worden herzien indien nodig.