De beste verrekijker voor sterrenkijken in 2023

Stem op dit artikel
Binoculars for Stargazing

Onze keuze

Vergelijkende lijst

Vergroting20x20x20x
Diameter lens80mm80mm80mm
Gezichtsveld4.4°5.5°
Close Focus80 voet (24,4m)43 voet (13m)9,8 voet (3m)
Prismatisch materiaalBak-4Bak-4Bak-4
Oogontlasting15mm (.59")18mm (.71")17mm (.70")
Waterdicht+++
Compatibel met statief+++
Gewicht3969g.1361g.760g.

door Richard J. Bartlett

Bijgewerkt op: 18 februari 2023

Astronomie is een unieke en opwindende hobby waarmee je letterlijk het heelal kunt verkennen, en hoewel je misschien denkt dat je een telescoop nodig hebt, zijn er ook voordelen aan het gebruik van een verrekijker. Maar met zoveel opties op de markt kan het kiezen van de juiste een ontmoedigend vooruitzicht zijn. In dit artikel bespreken we de beste verrekijkers voor sterrenkijken, de beste verrekijkers voor een budget, en als je net begint, de beste verrekijkers voor beginnende astronomen.

Waarom een verrekijker gebruiken voor astronomie?

Als je nog nooit een verrekijker voor astronomie hebt gebruikt, denk je misschien dat je er weinig aan hebt, maar dat is eigenlijk niet zo. Om te beginnen kun je met je ogen meer zien dan alleen de maan en de sterren – bijvoorbeeld planeten, sterrenhopen, nevels en zelfs een sterrenstelsel! Stel je voor hoeveel meer je kunt zien met een verrekijker.

Een verrekijker heeft misschien niet de kracht van een telescoop, maar je kunt er objecten mee ontdekken die anders ongezien zouden blijven. Veel van de bezienswaardigheden waarover u leest zijn te zwak om met het blote oog te zien, maar liggen ruim binnen het bereik van zelfs een bescheiden sterrenkundige verrekijker.

Verrekijkers zijn ook licht van gewicht en kunnen dus overal worden meegenomen en op elk moment worden gebruikt. Is de lucht tijdelijk geklaard? U kunt uw verrekijker pakken en er het beste van maken voordat de wolken weer binnenrollen.

Ze zijn ook geweldig voor beginnende astronomen, omdat je daarmee kunt oefenen met het vinden van doelen voordat je in een telescoop investeert. Op die manier heb je een goed idee van welke objecten je kunt zien en hoe je ze kunt vinden; immers, als ze met een verrekijker kunnen worden gezien, kunnen ze ook met een telescoop worden gezien!

Tot slot zijn er nog twee belangrijke voordelen. Je kunt ze gemakkelijk overdag gebruiken(astronomische telescopen zijn door de aard van hun ontwerp niet echt geschikt voor dit doel) en ten slotte kosten ze meestal minder dan een telescoop.

Hoe kies je de beste verrekijker voor astronomie?

Dit gezegd zijnde, zijn er een paar dingen die u moet weten voordat u een astronomische verrekijker koopt.

  • Vergroting en diafragma
  • Lenscoatings en prismatypes
  • Binoculaire configuratie

Er zijn nog enkele andere technische details – zoals uittredepupil, oogafstand en gezichtsveld – maar deze drie kernpunten zijn een goed uitgangspunt. Laten we even naar elk ervan kijken en zien hoe dat uw beslissing kan beïnvloeden.

Vergroting en diafragma

U hebt waarschijnlijk wel eens een verrekijker beschreven zien worden met twee getallen, zoals 10×50. Van alle dingen die u over verrekijkers moet weten, zijn deze twee getallen waarschijnlijk het belangrijkst, omdat het eerste getal de vergroting beschrijft en het tweede de opening van de lenzen.

De vergroting spreekt voor zich, maar een hoge vergroting heeft niet veel zin zonder het diafragma. De opening is de diameter van de grote lenzen die naar uw doel wijzen. Hoe groter de opening, hoe meer licht uw verrekijker kan opvangen.

Waarom is dit belangrijk? Met een verrekijker met een grotere opening ziet u zwakkere doelen en ziet u meer details. Met een verrekijker van 70 mm zie je bijvoorbeeld meer sterren in een sterrenhoop dan met een verrekijker van 50 mm.

Vergroting speelt hier een kleinere rol. Stel dat u twee verrekijkers had, een 10×50 en een 20×50, en u gebruikte ze allebei om dezelfde sterrenhoop waar te nemen. De sterrenhoop zou tweemaal zo groot lijken in de 20×50 verrekijker, maar u zou hetzelfde aantal sterren zien omdat de opening (d.w.z. het lichtverzamelend vermogen) hetzelfde is.

Het lijkt misschien het beste om een verrekijker met een grote opening te kopen, maar vergeet niet dat hoe groter de lenzen, hoe zwaarder de verrekijker. Verrekijkers met een grotere opening zijn weliswaar zeer geschikt om sterren te kijken, maar hun gewicht kan snel vermoeidheid van de armen veroorzaken en vereist vaak het gebruik van een statief.

Realistisch gezien is de maximale opening voor handverrekijkers ongeveer 70 mm. Many amateur astronomers will go for 15×70 binoculars, while a great choice for beginners (and for more general use) is 10×50. Anything larger than 70mm will typically require a tripod for comfortable use.

Lenscoatings en prismatypes

Verrekijkers gebruiken een combinatie van externe lenzen en interne prisma’s om het beeld te produceren dat u ziet wanneer u door de oculairen kijkt. Deze optische elementen worden gecoat met antireflecterende bestanddelen om onvolkomenheden te verminderen en het zicht te verbeteren. Hoewel er vele soorten coating bestaan, zijn de twee meest voorkomende die u zult horen Multi-Coated (MC) en Fully Multi-Coated (FMC).

Indien de optische elementen multi-gecoat zijn, betekent dit dat op ten minste één van de optische elementen meerdere lagen coating zijn aangebracht. Gewoonlijk zal dit de buitenkant (“lucht-glas”) van de lenzen zijn.

Als de optische elementen volledig multi-gecoat zijn, betekent dit dat op alle oppervlakken van de lenzen meerdere lagen coating zijn aangebracht. Afhankelijk van de fabrikant kunnen de prisma’s ook meerdere lagen coating hebben.

In het algemeen geldt: hoe meer coatings een lens heeft, hoe groter de lichtdoorlaatbaarheid. Optiek met volledige multi-coating heeft bijvoorbeeld meestal een lichtdoorlatendheid van ongeveer 95%, dus voor het beste zicht wilt u die hebben.

Iets anders om te overwegen is het type prisma. Er zijn er twee in gebruik: de BK-7 en de BaK-4. De BaK-4 prisma’s zijn gemaakt van glas van hogere kwaliteit en geven daarom een beter beeld.

Nogmaals, hoewel volledig multi-coated optiek en BaK-4 prisma’s de voorkeur verdienen, moet worden opgemerkt dat deze iets meer kosten. Als u voor het eerst naar sterren kijkt, zijn multi-coated lenzen en BaK-4 prisma’s waarschijnlijk voldoende. Het is echter het beste om BK-7 prisma’s te vermijden, omdat deze een regenboogeffect (chromatische aberratie) kunnen veroorzaken rond heldere objecten (zoals de maan).

Binoculaire configuratie

Dakprisma en porroprisma

Bij een verrekijker denkt u waarschijnlijk aan de traditionele porro-prisma verrekijker. Deze hebben de vorm van een W, met de lopen iets verschoven ten opzichte van de oculairen. Als het licht door de lenzen binnenkomt, gaat het door de prisma’s en wordt het gebroken naar de oculairen.

Meer recentelijk hebben fabrikanten dakkantverrekijkers ontwikkeld, die de vorm hebben van een H. Deze tonnen zijn volledig recht en vereisen een ingewikkelder configuratie van het prisma om het licht naar de oculairen te breken.

De traditionele verrekijker met porroprisma (W) geeft een beter beeld, maar is meestal zwaarder. Dakprismaverrekijkers (H) zijn lichter en zijn ontworpen voor intensief gebruik buitenshuis (bijvoorbeeld tijdens wandeltochten), maar de beeldkwaliteit kan iets minder zijn en ze kosten meestal iets meer. Over het algemeen zijn porroprismakijkers het beste voor astronomie, terwijl dakkantverrekijkers beter zijn voor meer algemeen gebruik.

Onze top 3 beste astronomische verrekijkers

Uiteindelijk is er natuurlijk geen uniforme optie, en de beste keuze voor u hangt af van wat u wilt observeren, uw budget en uw ervaring. Met deze drie factoren in gedachten is onze top 3 van beste astronomieverrekijkers:

Best Overall

Celestron SkyMaster 25×100
Celestron SkyMaster 25×100
Bekijk op Amazon

Als het om astronomische verrekijkers gaat, wordt de wereldmarkt gedomineerd door één fabrikant: Celestron. Het bedrijf is sinds 1964 steeds sterker geworden en heeft een indrukwekkende reeks producten geproduceerd, met een even indrukwekkende reputatie. Hun kenmerkende verrekijker, de SkyMaster, is een populaire keuze bij amateurastronomen over de hele wereld.

De SkyMaster 25×100 is het topmodel, en vergis u niet, met een lensdiameter van 100 mm en een vergroting van 25x is het gebruik van deze verrekijker alsof u twee kleine telescopen tegen uw ogen houdt. De prisma’s zijn van de betere kwaliteit BaK-4, en hoewel de lenzen multi-gecoat zijn (in tegenstelling tot volledig multi-gecoat) zullen de resulterende beelden zeker in de smaak vallen.

Het uitzicht op de maan is bijvoorbeeld prachtig, en de verrekijker zou meer dan in staat moeten zijn om prachtige beelden van sterrenhopen en nevels te produceren. Ze kunnen ook sterren detecteren tot ongeveer magnitude 10,5 (of zwakker, afhankelijk van de omstandigheden), waardoor veel sterrenstelsels binnen bereik komen.

Het nadeel is dat ze voor sommigen wat aan de prijzige kant zijn, en het gewicht (8,8 pond) betekent dat een stevig statief een must is. Dit sluit ze ook uit voor sommige activiteiten overdag, zoals wandelen, omdat hun gewicht de draagbaarheid aanzienlijk vermindert.

Beste budget

Celestron SkyMaster 15×70
Celestron SkyMaster 15×70
Bekijk op Amazon

Als u op zoek bent naar een goedkoop, meer draagbaar alternatief voor de SkyMaster 25×100, probeer dan de kleinere Celestron SkyMaster 15×70. De SkyMaster-verrekijkers van Celestron hebben een reeks vergrotingen en openingen, en de 15×70 is waarschijnlijk hun populairste keuze.

In wezen is dit een minder krachtige versie van de 25×100, vandaar de lagere prijs, maar hij heeft een paar voordelen ten opzichte van zijn grotere broer. Om te beginnen weegt hij slechts drie pond, minder dan de helft van de 25×100. Dit betekent dat ze licht genoeg zijn om voor korte periodes zonder statief te gebruiken, maar als u van plan bent een tijdje buiten te zijn, is het waarschijnlijk toch een goed idee om er een te gebruiken.

Net als bij de 25×100 zijn de lenzen multi-gecoat, en hoewel de lenzen kleiner zijn, zult u merken dat ze perfect in staat zijn om veel van dezelfde doelen te detecteren. Belangrijker nog, als je de kosten in overweging neemt, is de standaard SkyMaster 15×70 een uitstekende keuze voor de budgetbewuste waarnemer.

Het beste voor beginners

Opticron Adventurer WP II 10x50
Opticron Adventurer WP II 10x50
Bekijk op Amazon

Op het eerste gezicht lijkt de Opticron Adventurer WP II 10×50 verrekijker geen voor de hand liggende keuze voor astronomie. Het is een dakkantverrekijker, maar de beeldkwaliteit komt ruimschoots overeen met die van vergelijkbare porro’s en hij is ook zeer licht – slechts 1,7 pond.

De volledig multi-coated lenzen en BaK-4 prisma’s zorgen voor een uitstekend zicht op bijna alles wat u waarneemt. De verrekijker kan bijvoorbeeld scherpe, heldere beelden van de maan produceren met een merkbare scherptediepte.

Ze zijn ook waterdicht (in tegenstelling tot waterbestendig), waardoor ze ideaal zijn om overdag buiten te gebruiken. Dit is vooral handig als u de verrekijker wilt gebruiken om vogels te kijken of als uw belangstelling voor astronomie afneemt (hoewel we ons niet kunnen voorstellen waarom dat zou gebeuren!).

Als er een nadeel is, is het dat de 10x vergroting je misschien meer wil, en ze zijn een beetje aan de prijzige kant vergeleken met vergelijkbare producten van Celestron. Maar de kwaliteit is onovertroffen en u zult zeker niet teleurgesteld zijn.

Conclusie

Of u nu nieuw bent in de sterrenkunde of een ervaren waarnemer bent, een verrekijker is een onmisbaar instrument om het meeste uit de nachtelijke hemel te halen. Ze zijn niet alleen een uitstekende keuze om snel en gemakkelijk te kunnen waarnemen, ze kunnen u ook helpen de nachtelijke hemel te leren kennen en de zwakkere objecten te vinden die anders ongrijpbaar blijken.

Ongeacht uw ervaring of uw budget, zijn er opties beschikbaar die de deur naar het heelal openen en u de mogelijkheid bieden om de nachtelijke hemel te verkennen.

Vaak gestelde vragen

Waar moet ik op letten bij een astronomische verrekijker?

Het hangt echt af van uw ervaring, uw budget en waarvoor u ze wilt gebruiken. Als u een goede, degelijke verrekijker voor algemeen gebruik zoekt die u overdag kunt gebruiken, dan is een 10×50 verrekijker prima geschikt. Als je serieus met astronomie bezig bent, dan wil je iets met een hogere vergroting en een grotere opening, zoals een 15×70 of zelfs een 20×80 verrekijker.

Zijn verrekijkers goed om de maan te bekijken?

Absoluut! Je zult zoveel meer zien dan met alleen je ogen. U kunt bijvoorbeeld duidelijk de donkere vlekken (de “maanzeeën”) herkennen en de schaduwen van kraters en bergketens zien. Als je de maan ziet als hij een halve maan is, kun je ook gemakkelijker het aardlicht zien – het donkere gedeelte van de maan dat zwak verlicht wordt door het gereflecteerde licht van de aarde.

Welke verrekijker is het beste voor het waarnemen van de planeten?

Planeten kunnen het best met een telescoop worden waargenomen, maar dat betekent niet dat er voor verrekijkers niets te zien is. U kunt de vier grootste manen van Jupiter zien met een gewone 10×50 verrekijker, en als de omstandigheden goed zijn, de fasen van Venus. U kunt ook zien dat Saturnus langgerekt lijkt, maar tenzij u een krachtige verrekijker gebruikt, kunt u waarschijnlijk niet zien wat zijn ringen werkelijk zijn.ey truly are.

Wat kan ik nog meer zien met een verrekijker?

Met een verrekijker kunt u honderden objecten zien die anders buiten het bereik van het blote oog zouden liggen. Er zijn vele sterrenhopen te zien die tegen de achtergrond van de nacht glinsteren, meervoudige sterren die twee of zelfs drie componenten laten zien, vage pluizige nevels en zelfs de donkere vegen van verre sterrenstelsels. Hoewel deze bezienswaardigheden er meestal niet zo indrukwekkend uitzien als door een telescoop, is het altijd spannend om deze objecten zelf te vinden!

What else can I see with binoculars?

Binoculars will allow you to see hundreds of objects that would otherwise lie beyond the reach of the naked eye. There are many star clusters that can be seen glinting against the backdrop of night, multiple stars that will show two or even three components, faint wispy nebulae and even the dark smudges of distant galaxies. While these sights typically don’t look as impressive as they would through a telescope, there’ll always be a thrill in being able to find these objects for yourself!

Richard J. Bartlett

Born and raised in England, Richard has had a passion for the stars since the age of six and has been writing about astronomy for 20 years. During that time, he’s had the opportunity to use a wide selection of binoculars, both for astronomy and daytime use, and owns more than ten binoculars himself. Richard now lives in southern California, and can often be found outside with his binoculars whenever the skies are clear.

Opmerkingen

Laat een reactie achter

Uw commentaar zal door de site worden herzien indien nodig.