De beste verrekijker met groot vermogen in 2023
Wanneer veel mensen aan een verrekijker denken, denken ze vaak aan een 10×50, of misschien iets kleiners zoals een 8×42 of 7×35. Maar hoewel deze verrekijker prima is, zullen er momenten zijn waarop u iets meer nodig hebt. Misschien ben je een vogelaar en heb je een hogere vergroting nodig, of ben je een amateur-astronoom met behoefte aan een grotere opening.
Verrekijkers zijn er in allerlei vergrotingen en diafragma’s, dus waar moet u beginnen? Wanneer moet u een verrekijker met hoge lichtsterkte gebruiken? Waar moet je op letten? En wat zijn de beste verrekijkers met hoog vermogen in 2023?
Table of contents
Vergroting en diafragma uitgelegd
Mensen gebruiken verrekijkers voor de meest uiteenlopende activiteiten, van astronomie en vogels kijken tot concerten, wandelen, jagen en zeilen. Maar laten we, voordat we besluiten welke verrekijkers baat zouden kunnen hebben bij een verrekijker met een hoog vermogen, eerst eens bekijken wat een verrekijker met een hoog vermogen is.
Als u al eens een verrekijker hebt gekocht of gebruikt, weet u waarschijnlijk dat deze altijd met twee nummers wordt vermeld. U denkt er bijvoorbeeld aan een verrekijker 10×50 te kopen. Het eerste getal geeft de vergroting aan, terwijl het tweede getal de opening van de objectieve lenzen is, gemeten in millimeters.
Vergroting
De vergroting geeft aan hoeveel groter een object door de verrekijker lijkt. Als de vergroting bijvoorbeeld 10x is, dan lijkt het object 10x groter, alsof u er 10x dichter bij bent. De meeste verrekijkers hebben een vaste vergroting, die meestal varieert van 6x tot 25x.
Hoewel het lijkt alsof hogere vergrotingen het beste zijn, is dat niet noodzakelijk altijd waar. Om te beginnen zal een hogere vergroting ook eventuele trillingen van uw armen, handen of zelfs de omgeving uitvergroten. Als u zich bijvoorbeeld op een boot bevindt, kan het schommelen ervan het moeilijk maken om het zicht stabiel te houden, en dit effect zal erger zijn bij een hogere vergroting.
Een andere kwestie is het gezichtsveld, of hoeveel je door de oculairen kunt zien. Gemiddeld heeft een 10×50 verrekijker een gezichtsveld van ongeveer 6 of 6,5 graden hemel, maar (zoals u kunt verwachten) geven hogere vergrotingen een kleiner gezichtsveld, waarbij een 15×70 verrekijker een gezichtsveld van ongeveer 4 graden heeft.
Behalve dat dit je zicht wat minder esthetisch maakt, kan dit het ook moeilijker maken om je doel te vinden, vooral als je doel beweegt.
Voordat we het over het diafragma hebben, moet worden opgemerkt dat er ook verrekijkers met zoomvergroting verkrijgbaar zijn. Deze produceren meestal een beeld van mindere kwaliteit, maar kunnen in bepaalde omstandigheden toch nuttig zijn. Over het algemeen kan het gebruik van de zoomfunctie de kleur en de helderheid van het beeld beïnvloeden, dus als u die overweegt, kunt u die het beste overdag gebruiken.
Opening
Als we het hebben over de opening van verrekijkers, bedoelen we de diameter van de objectieven. Dit zijn de grote lenzen die je op je doel richt, en het diafragma wordt altijd gemeten in millimeters.
Op het eerste gezicht lijkt het diafragma misschien niet zo belangrijk, maar het speelt een zeer belangrijke rol. De objectieven verzamelen licht, dus hoe groter de opening, hoe meer licht de verrekijker kan verzamelen.
Overdag kan dit een helderder, kleurrijker beeld opleveren, terwijl u in de schemering en ’s nachts ook meer kunt zien. Als uw hobby inhoudt dat u op die momenten buiten bent, moet u overwegen een verrekijker met een grotere opening te gebruiken.
Helaas hebben grotere openingen een opmerkelijk nadeel: ze zijn niet alleen fysiek groter, maar wegen meestal ook meer. Zo weegt een verrekijker met een opening van 25 mm doorgaans ongeveer 300 gram, terwijl een verrekijker met een opening van 50 mm ongeveer 800 gram weegt.
Sommige verrekijkers hebben een opening tot 100 mm, maar veel fabrikanten produceren verrekijkers met een maximale opening van 70 mm. Deze wegen doorgaans ongeveer 1,8 kg.
Gezien hun gewicht is het vaak een goed idee om grotere verrekijkers op een statief te bevestigen. Dit helpt het beeld te stabiliseren en voorkomt pijnlijke armen. Dit zal echter uw gebruik van de verrekijker beperken, aangezien het moeilijk is om doelen die zich meer dan ongeveer 45 graden boven de horizon bevinden comfortabel waar te nemen.
Waarvoor kun je een verrekijker met hoge sterkte gebruiken?
In het algemeen geldt dat als u veel onderweg bent of als u gewoon iets wilt dat u snel kunt pakken en buiten in de tuin kunt gebruiken, u het beste een kleinere, lichtere verrekijker kunt gebruiken.
U zult bijvoorbeeld geen krachtige verrekijker willen gebruiken tijdens een wandeling of bij een concert (hoe ver weg het podium ook is), omdat die gewoon te zwaar en onhandig is. In beide scenario’s zou een kleinere vergroting en opening, zoals 8×25, een betere keuze zijn, omdat ze zowel compacter als lichter zijn.
Ook als u op een boot zit, zult u merken dat een lagere vergroting geschikter is, omdat u dan beter kunt zien. Een diafragma van 50 mm kan echter nog steeds de voorkeur verdienen, omdat dit beter geschikt is voor scenario’s met weinig licht. Een 7×50 verrekijker is dan ook de ideale combinatie van vergroting en opening voor iedereen op een boot.
Amateur-astronomen, vogelaars en jagers kiezen vaak voor 10×50’s, omdat deze de nodige vergroting en opening bieden, terwijl ze toch relatief licht en draagbaar zijn. Als ze een hogere vergroting of grotere opening nodig hebben, kunnen 15×70’s of 20×80’s een goede optie zijn, maar het extra gewicht maakt een statief vaak noodzakelijk.
Op het eerste gezicht lijkt dit een probleem, maar dat is niet noodzakelijk het geval. Als u van plan bent een tijdje op één plek te blijven, kunt u met een krachtige verrekijker op een statief zowel de vergroting als de opening krijgen die u nodig hebt om het meeste uit uw tijd te halen. Dit maakt verrekijkers met een hoog vermogen tot een goede keuze voor astronomen, vogelaars en jagers, omdat zij zich vaak voor langere tijd op dezelfde locatie bevinden.
Hoe kiest u de beste verrekijker met hoge sterkte?
Wanneer u op zoek gaat naar een verrekijker met een hoog vermogen, moet u rekening houden met een aantal factoren, zoals:
- Vergroting en opening
- Gewicht
- Het milieu
Hoewel uw aankoopbeslissing voornamelijk afhangt van waarvoor u de verrekijker nodig hebt, kan elk van deze factoren ook van invloed zijn.
Vergroting en opening
We weten al wat vergroting en diafragma betekenen, maar hoe werken ze samen? Om te beginnen zullen we nagaan hoe de twee gecombineerd uw uitzicht zullen beïnvloeden.
Veel mensen gebruiken graag een 10×50 verrekijker, maar er zijn ook mensen die kiezen voor een 20×50 verrekijker. Deze hebben uiteraard een dubbele vergroting, maar het diafragma is hetzelfde. Het resultaat is dat uw doel twee keer zo groot lijkt, maar u ziet niet noodzakelijkerwijs twee keer zoveel details omdat de lichtopvang van de 20×50 verrekijker dezelfde is als die van de 10×50 verrekijker.
Hoewel je doel groter lijkt, zal het niet helderder of kleurrijker lijken. Bij weinig licht kunnen vogelaars bijvoorbeeld geen extra markeringen zien die hen kunnen helpen de vogels te identificeren. Als je als amateur-astronoom naar de sterrenhoop Pleiaden kijkt, lijkt de sterrenhoop twee keer zo groot, maar zie je hetzelfde aantal sterren.
Daarom hebben verrekijkers met een hogere vergroting meestal ook grotere openingen, waarbij 15×70 en 20×80 gangbare opties zijn en sommige fabrikanten zelfs 25×100 produceren.
Gewicht
Aangezien verrekijkers met een hoog vermogen doorgaans grotere openingen hebben, kunnen zij veel meer wegen dan hun kleinere tegenhangers. Dit kan hun draagbaarheid beperken en het moeilijk maken ze langere tijd vast te houden. Als u een zware verrekijker tegen uw ogen houdt, kunt u snel last krijgen van vermoeide armen, die op hun beurt pijn kunnen doen.
U moet ook op het gewicht letten als u van plan bent de verrekijker mee te nemen op vakantie of op reis. In de meeste gevallen zijn ze nog steeds klein en licht genoeg om mee te reizen, maar als u licht wilt reizen, kunt u overwegen een minder krachtige verrekijker mee te nemen.
Het milieu
Afhankelijk van waar je bent en de tijd van het jaar, kan het weer snel veranderen. Zelfs als u uw reis plant om samen te vallen met mooi weer, bestaat altijd de kans dat het weer verandert. U moet dit in gedachten houden wanneer u op zoek bent naar een verrekijker met hoog vermogen; idealiter zoekt u een verrekijker die waterdicht is als u in weer en wind buiten bent.
Helaas zijn verrekijkers met een grotere opening meestal waterbestendig in plaats vanwaterdicht, en hoewel dat waarschijnlijk voldoende is voor korte periodes, is het niet raadzaam om de hele dag (of nacht) buiten in de regen door te brengen, tenzij uw verrekijker voldoende beschermd is tegen de elementen.
Onze top 3 beste verrekijkers met hoge sterkte
Rekening houdend met alle bovenstaande overwegingen, zijn hier onze top 3 verrekijkers met hoog vermogen voor 2023:
- Beste in zijn geheel: Celestron SkyMaster Pro 15×70
- Beste hoge vergrotingsoptie: Celestron SkyMaster 20×80
- Beste budgetoptie: Celestron UpClose G2 20×50
Als het gaat om verrekijkers met een hoog vermogen, steekt één fabrikant boven de rest uit. Celestron, een Amerikaanse onderneming, werd opgericht in 1964 en heeft sindsdien een solide reputatie opgebouwd voor de productie van kwaliteitsverrekijkers en telescopen tegen een betaalbare prijs. Als het gaat om verrekijkers met een hoog vermogen, kan geen enkel ander bedrijf tippen aan de ervaring of reputatie van Celestron.
Twee van onze keuzes komen uit de SkyMaster-serie, terwijl onze derde keuze behoort tot de UpClose-serie. De SkyMasters zijn speciaal ontworpen met het oog op astronomie, terwijl de UpClose-verrekijkers meer een algemeen universeel ontwerp hebben. Ze kunnen echter allemaal voor uiteenlopende activiteiten worden gebruikt.
Tot slot zult u merken dat ze allemaal van het traditionele porro-prisma ontwerp zijn. Verrekijkers met porroprisma’s hebben een lichtelijk van de oculairen afwijkende loop, waardoor ze een W-vorm hebben. De nieuwere, compactere dakkantverrekijkers hebben een loop die in lijn ligt met de oculairen, waardoor ze een H-vorm hebben.
Dakprismakijkers zijn ontworpen om compacter en lichter te zijn, maar dat betekent ook dat ze beperkt zijn in termen van diafragma. De meeste dakkantverrekijkers zijn dan ook niet groter dan 10×50 – alles wat krachtiger is dan dat zou resulteren in een grotere, zwaardere verrekijker en daarmee het nut van iets compacts en lichts tenietdoen!
Als het gaat om grotere, krachtigere verrekijkers, is het moeilijk om de SkyMaster Pro 15×70 te verslaan. Bij een opening van ongeveer 70 mm of meer is het alsof je twee kleine telescopen voor je ogen houdt, maar met het voordeel dat de vergroting dichter bij die van een verrekijker ligt. Dit betekent dat je een breder gezichtsveld krijgt dan met een telescoop, waardoor je meer kunt zien.
De SkyMaster verrekijkerreeks heeft twee versies van elk model – de standaard en de Pro. Het verschil zit hem echt in de kwaliteit van de optiek en de milieubescherming. De standaard SkyMaster 15×70 heeft de betere kwaliteit BaK-4 prisma’s, maar de optiek is multi-coated (in plaats van volledig multi-coated).
De SkyMaster 15×70 Pro kost meer en weegt iets meer, maar naast de BaK-4 prisma’s is de optiek volledig multi-coated voor een helderder, duidelijker beeld en is hij ook waterdicht. Uiteindelijk kunt u besluiten dat de standaardversie voldoet aan uw behoeften, maar het is zeker de moeite waard om ook de Pro in gedachten te houden.
Als u de kwaliteit van de SkyMaster 15×70-verrekijker wilt, maar meer vermogen nodig hebt, bekijk dan zijn tegenhanger, de SkyMaster 20×80. Ook dit model is verkrijgbaar als standaard of als Pro, waarbij de Pro waterdicht is en volledig multi-coated optiek heeft.
Of je nu een astronoom, jager of vogelaar bent, de SkyMaster 20×80 is perfect in staat om de resultaten te leveren die je verwacht en nodig hebt, maar tegen een betaalbare prijs die past bij het budget van de meeste mensen.
Maar als u echt een telescoop-achtige ervaring wilt (maar tegen een aanzienlijk hogere prijs), kunt u ook overwegen de grootvader van het assortiment te nemen – de SkyMaster 25×100. Met een opening die groter is dan die van veel kleine telescopen, is het moeilijk om het uitzicht van deze verrekijker te overtreffen.
Hoewel de selecties op onze lijst niet overdreven duur zijn, hoeft het niet te verbazen dat verrekijkers met een hoog vermogen iets meer kosten dan die met een laag vermogen. Dat gezegd hebbende, als u op zoek bent naar iets met een beetje meer vermogen maar ruim binnen de prijsklasse van gewone verrekijkers, dan kunt u niet verkeerd gaan met de UpClose G2 20×50’s.
Je hebt dan natuurlijk twee keer de vergroting van gewone 10×50’s, maar het nadeel is dat je niet meer licht verzamelt. Toch zou het 50 mm diafragma voldoende moeten zijn om ’s nachts of bij weinig licht zwakkere doelen op het land en in de lucht te detecteren.
Er zijn een paar andere potentiële nadelen om rekening mee te houden: de prisma’s zijn de standaard BK-7, de lenzen zijn multi-gecoat (niet zo effectief als volledig multi-gecoat, maar nog steeds van behoorlijke kwaliteit) en de verrekijker is waterbestendig, in plaats van waterdicht. Maar voor de prijs is deze 20x verrekijker niet te verslaan.
Conclusie
Verrekijkers met een hoog vermogen zijn een geweldige manier om dichter bij de actie te komen, maar ze hebben een hogere prijs en een groter gewicht, waardoor vaak een statief nodig is. Als u echter van plan bent een tijdje op één locatie te blijven en de extra vergroting nodig hebt, zijn er een aantal betaalbare kwaliteitsopties beschikbaar.
Vaak gestelde vragen
De meeste mensen vinden een vergroting van ongeveer 10x prima voor hun behoeften, maar als je meer vermogen nodig hebt, U kunt verrekijkers vinden met een vaste vergroting tot 25x, terwijl sommige zoomverrekijkers tot 40x vergroten. Vergeet niet dat een grotere vergroting niet veel nut heeft zonder de bijbehorende extra opening, en hoewel verrekijkers met een hogere vergroting vaak grotere objectieven hebben, zijn ze ook groter en zwaarder dan de alternatieven met een lagere vergroting.
Miljoenen lichtjaren! Het dichtstbijzijnde grote sterrenstelsel, het Andromedastelsel, is 2,3 miljoen lichtjaar van ons verwijderd – en dat kun je onder een donkere hemel met alleen je ogen zien. Verrekijkers kunnen sterrenstelsels op tientallen miljoenen lichtjaren afstand waarnemen, maar ze verschijnen niet meer dan vage, mistige strepen tegen de achtergrondhemel. Wat terrestrische doelen betreft, hangt het echt af van de plaatselijke omstandigheden. Op een heldere, zonnige dag zie je natuurlijk verder en een weer-app kan je helpen om het zicht voor jouw gebied te bepalen.
Als u sterren wilt kijken met een verrekijker, is het een goed idee om te kiezen voor een 10×50, omdat deze een goede combinatie biedt van vergroting, opening en gewicht. Idealiter wilt u ook lenzen met volledige multi-coating en BaK-4 prisma’s voor de beste beeldkwaliteit. Als u op zoek bent naar een krachtige verrekijker speciaal voor sterrenkijken, dan is de SkyMaster Pro-serie van Celestron altijd een goede keuze.
Opmerkingen
Laat een reactie achter