De beste nachtkijkers en -brillen in 2023

Stem op dit artikel
Night-Vision Binoculars

door Richard J. Bartlett

Bijgewerkt op: 18 februari 2023

Nog niet zo lang geleden werden nachtkijkers en -brillen alleen gebruikt door het leger voor nachtoperaties, of gadgets die je zag in sciencefiction- en spionagefilms. Nu zijn ze voor bijna iedereen beschikbaar tegen een betaalbare prijs, waardoor je de wereld om je heen beter kunt zien – ongeacht of het dag of nacht is.

Met dit in gedachten, wie heeft het meeste baat bij het gebruik van een nachtkijker of -bril? En waar moet u rekening mee houden voordat u uw geld investeert?

Waarom een nachtkijker of -bril gebruiken?

U denkt misschien dat nachtkijkers en -brillen alleen voor jagers zijn. Hoewel het waar is dat jagers een duidelijk voordeel hebben als ze hun prooi in het donker duidelijk kunnen zien, zijn zij niet de enigen die een nachtkijker nuttig kunnen vinden.

Kampeerders kunnen ook profiteren van een beter zicht in het donker. Niets is enger dan buiten kamperen en midden in de nacht gewekt worden door een geluid – en niet weten wat de oorzaak is. Nachtkijkers en -brillen kunnen een belangrijke rol spelen in uw veiligheid en die van uw familie, vrienden en anderen die met u kamperen.

Het zal u misschien verbazen dat sommige nachtkijkers en -brillen ook overdag kunnen worden gebruikt. Dit, samen met hun vermogen om beelden en video op te nemen, kan ze een geweldige keuze maken voor iedereen die zijn kampeer- of wandelervaringen wil vastleggen, inclusief het plaatsen ervan op sociale media.

Hoe werkt een nachtkijker?

Nachtkijkers en -brillen kunnen op verschillende manieren werken. De eerste is via thermische beeldvorming, die het soort beeld produceert dat u waarschijnlijk op tv of in een film hebt gezien.

Veel voorwerpen geven warmte af, in de vorm van infrarood licht. Thermische beeldvorming kan dat infrarood licht detecteren en aan de gebruiker tonen.

Deze technologie is geweldig als het gaat om mensen en dieren, omdat ze door hun lichaamswarmte gemakkelijk opvallen tegen een koude achtergrond. Met deze bril, different areas of the target will appear different colors, depending on the amount of heat being given off. Het nadeel is dat als de omgeving ook warm is, de bril ook de warmte van de achtergrond waarneemt, waardoor het doelwit moeilijk opvalt en gemakkelijk te zien is.

Daarom werken warmtebeeldbrillen het best in zeer donkere (en idealiter koele) omstandigheden.

Een andere manier waarop nachtkijkers en -brillen werken is door infrarood licht te detecteren. Behalve in zeldzame omstandigheden, is er altijd een heel klein beetje omgevingslicht dat u kan helpen een beetje te zien in het donker. Objecten reflecteren echter ook infrarood licht dat de bril kan detecteren en versterken.

Dit wordt opto-elektronische beeldverbetering genoemd en resulteert in een beeld met een sterke, groenachtige tint. Het is een gevestigde technologie en nog steeds de meest gebruikelijke manier waarop nachtkijkers en -brillen werken,

Een nieuwere, maar minder gebruikelijke methode is digitale beeldverbetering. Hierbij wordt het omgevingslicht gebruikt en vervolgens verbeterd om een realistischer beeld met echte kleuren te krijgen. Het nadeel? Omdat deze technologie jonger en effectiever is, is ze ook duurder.

Hoe de beste nachtkijker te kiezen

Er zijn een aantal factoren waarmee u rekening moet houden wanneer u een nachtkijker of verrekijker koopt:

  • Bereik
  • Beeldkwaliteit
  • Gewicht

Bereik

Nachtkijkers en verrekijkers hebben een beperkter bereik dan uw eigen zicht overdag. Meer bepaald kunnen uw ogen voorwerpen zien en bewegingen waarnemen op kilometers afstand, terwijl nachtkijkers en verrekijkers doorgaans beperkt zijn tot doelen dichterbij dan een mijl.

Gemiddeld hebben onze keuzes een bereik van ongeveer 700 meter, of iets minder dan een halve mijl.

Beeldkwaliteit

Terwijl gewone verrekijkers een combinatie van glazen lenzen en prisma’s gebruiken om een beeld te produceren, maken nachtkijkers en verrekijkers gebruik van lichtgevoelige chips. Deze chips nemen het binnenkomende licht op en versterken het tot een helder, scherp beeld. Dit geeft u ook de extra bonus dat u kunt opnemen wat u ziet op een SD-kaart.

Een ander voordeel van het gebruik van elektronica om het beeld te verwerken is dat veel nachtkijkers digitaal kunnen inzoomen, ongeveer zoals de camera van uw mobiele telefoon dat kan (maar meestal niet in dezelfde mate).

Gewicht

Net als bij gewone verrekijkers is het belangrijk rekening te houden met het gewicht wanneer u een nachtkijker kiest. U wilt buiten snel en gemakkelijk bij de verrekijker kunnen, en u wilt niet dat hij u letterlijk meesleept of dat uw armen pijn doen bij langdurig gebruik.

Een 10×50 verrekijker weegt gemiddeld tussen de 1,5 en 2,0 pond. Gelukkig zal het u verbazen dat een nachtkijker iets minder weegt – gemiddeld misschien 1,25 pond.

Onze top 3 van beste nachtkijkers

Over het algemeen, als het gaat om nachtkijkers en -brillen van goede kwaliteit, is Nightfox een gerenommeerde fabrikant wiens producten goed worden ontvangen door hun klanten. Daarom zijn twee van onze drie keuzes van Nightfox, terwijl de derde van Hexeum is, een fabrikant die snel een goede naam voor zichzelf opbouwt.

Met dit in gedachten zijn hier onze top 3 nachtkijkers en -brillen:

Best Overall

Nightfox Vulpes
Nightfox Vulpes
Bekijk op Amazon

Als het gaat om eigenschappen en functies, is het moeilijk om de Vulpes nachtkijker van Nightfox te verslaan. Deze bril heeft een optische vergroting van 6x en een digitale zoom van 3x, en kan zowel overdag als ’s nachts worden gebruikt. De batterij is goed voor ongeveer 6 uur continu gebruik.

Net als veel andere modellen kan de Vulpes beelden en video’s opnemen. In dit geval neemt hij video op met een resolutie van 1920×1080 pixels (potentieel blu-ray kwaliteit) en neemt hij ook audio op voor de complete ervaring. Hij wordt zelfs geleverd met een geheugenkaart van 32 GB, zodat u meteen uit de doos kunt beginnen met opnemen.

Een andere leuke functie is de geïntegreerde laserafstandsmeter. Deze handige functie kan de afstand van uw doel meten en weergeven, en zal die afstand ook opnemen op alle video’s of beelden die het opneemt. Tot slot, met een bereik van 660 yards (0,4 mijl / 604 meter) zult u merken dat deze bril meer dan in staat is om u alles te laten zien in uw lokale omgeving.

Het nadeel? Dit is ook de duurste van onze drie opties, maar nog steeds binnen dezelfde prijsklasse als andere vergelijkbare brillen, en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Best Long Range Option

Jumelles de vision nocturne HEXEUM
Jumelles de vision nocturne HEXEUM
Bekijk op Amazon

Als u op zoek bent naar een betaalbare nachtkijker die iets verder kan zien dan gemiddeld, overweeg dan de NV3180 bril van Hexeum. Deze hebben een bereik van ongeveer 984 yards (0,6 mijl / 900 meter), waardoor ze een goede keuze zijn voor jagers die hun prooi op afstand willen zien, en mogelijk voor boeren en veehouders die ’s nachts op hun land moeten patrouilleren.

Net als de Nightfox Vulpes kan deze bril zowel overdag als ’s nachts worden gebruikt, en kan hij zowel beelden als video opnemen (zij het met een lagere resolutie dan de Vulpes).

Een voordeel ten opzichte van de Vulpes is de batterijduur: 8 uur continu gebruik met infrarood (tegen 6 van de Vulpes), maar terwijl de Vulpes ingebouwde oplaadbare batterijen heeft, heeft de bril van Hexeum 6 gewone AA’s nodig.

De bril van Hexeum kan 3x optisch zoomen en 4x digitaal, vergeleken met maximaal 6x (optisch) van de Vulpes. Tot slot zijn ze de lichtste van onze drie keuzes, met een gewicht van 576 gram (ongeveer 1,26 pond), dus je hoeft je geen zorgen te maken over pijntjes bij langdurig gebruik.

Best Budget Option

Nightfox Corsac
Nightfox Corsac
Bekijk op Amazon

Tot slot komen we bij de Nightfox Corsac. Voor minder dan de helft van de prijs van de Vulpes, is de Corsac bril een uitstekende optie voor iedereen met een budget en komt met een aantal geweldige functies. Ten eerste kan hij, net als de Vulpes, HD-beelden en video’s opnemen met een resolutie van 1920×1080 pixels en kan hij zowel overdag als ’s nachts worden gebruikt.

Ze hebben echter geen oplaadbare batterijen en vereisen 6 AA’s, zoals de bril van Hexeum. Ze kunnen ook maar ongeveer drie uur continu worden gebruikt, hoewel dit kan worden verlengd door de infraroodinstellingen te verlagen.

Het bereik is ook minder, maar nog steeds voldoende voor de meeste toepassingen. Onder pikzwarte omstandigheden is het bereik ongeveer 200 yards (0,1 mijl / 183 meter), maar dit wordt vergroot bij voldoende omgevingslicht, tot een potentieel maximaal bereik van bijna 600 yards (0,3 mijl / 550 meter). Tot slot is de 6x vergroting vergelijkbaar met die van de Vulpes.

Conclusie

Nachtkijkers en -brillen zijn niet langer alleen voor militairen en sci-fi actiehelden – ze zijn nu binnen het bereik van consumenten overal, en ze hebben echte toepassingen. Of u nu jager of kampeerder bent, of gewoon ’s nachts het wild wilt zien, er zijn nachtkijkers en -brillen die aan uw behoeften en uw budget voldoen.

Vaak gestelde vragen

Hoe ver kunnen nachtkijkers en verrekijkers zien?

Dat hangt echt af van de bril of verrekijker zelf; veel consumentenmodellen zijn beperkt tot afstanden van minder dan een mijl. Gemiddeld hebben de meeste brillen en verrekijkers een bereik van iets minder dan een halve mijl.

Kun je een nachtkijker gebruiken in totale duisternis?

Het korte antwoord is nee. Nachtkijkers en verrekijkers hebben een kleine hoeveelheid omgevingslicht of infrarood licht nodig om te kunnen werken. Als er geen licht is, kan de bril geen beeld produceren dat de gebruiker kan zien.

Kan iedereen een nachtkijker en een verrekijker gebruiken?

Ja – hoewel u misschien denkt dat nachtkijkers en verrekijkers bedoeld zijn voor het leger, is de waarheid dat iedereen deze technologie kan bezitten en gebruiken. Er is ook geen licentie, vergunning of training voor nodig.

Richard J. Bartlett

Born and raised in England, Richard has had a passion for the stars since the age of six and has been writing about astronomy for 20 years. During that time, he’s had the opportunity to use a wide selection of binoculars, both for astronomy and daytime use, and owns more than ten binoculars himself. Richard now lives in southern California, and can often be found outside with his binoculars whenever the skies are clear.

Opmerkingen

Laat een reactie achter

Uw commentaar zal door de site worden herzien indien nodig.