De beste telescopen in 2023

Stem op dit artikel
Spotting scopes

door Richard J. Bartlett

Bijgewerkt op: 18 februari 2023

Verrekijkers zijn een geweldige keuze voor iedereen die van wandelen, jagen, vogels kijken of zelfs sterren kijken houdt, maar ze hebben twee belangrijke nadelen – ze zijn vaak beperkt tot een maximale vergroting van 20x en een maximale opening van ongeveer 70mm. Dus wat als je meer vermogen nodig hebt?

Dat is waar een telescoop van pas komt. Een spotting (of spotter) scope is ontworpen om zowel draagbaar als krachtig te zijn om te voldoen aan de behoeften van iedereen die van het buitenleven houdt. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van een spotting scope? En welke zijn het beste?

Wat betekenen de cijfers?

Spotting scopes hebben, net als verrekijkers, een vergroting en een diafragma waar je op moet letten. In beide gevallen is het eerste getal de vergroting en het tweede getal de opening van de grote objectieven, gemeten in millimeters.

Zo heeft een 10×50 verrekijker een vergroting van 10x en een opening van 50mm. Een belangrijk verschil tussen verrekijkers en spotting scopes is echter dat verrekijkers meestal een vaste vergroting hebben, terwijl spotting scopes een bereik hebben.

(Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Er zijn verrekijkers met een zoomvergroting, maar die zijn meestal van mindere kwaliteit).

Als het gaat om spotting scopes, zie je iets als 20-60×80. Dit betekent dat de kijker een vergrotingsbereik heeft tussen 20x en 60x en een opening van 80mm.

Vergroting betekent natuurlijk hoeveel groter uw doel door de telescoop lijkt. De opening verwijst naar de diameter van de grote lens die naar uw doel wijst; hoe groter de opening, hoe meer licht hij kan opvangen. Dit kan een belangrijke overweging zijn als u de kijker bij weinig licht (bijvoorbeeld schemering) wilt gebruiken.

Waarom een telescoop gebruiken?

Een spotting scope heeft veel voordelen ten opzichte van een verrekijker. Om te beginnen hebben spotting scopes een grotere vergroting, dus terwijl verrekijkers met vaste vergroting vaak een maximale vergroting van ongeveer 20x hebben, is dit meestal het minimum voor veel spotting scopes.

Evenzo hebben spotting scopes grotere openingen, dus terwijl veel verrekijkers een maximale opening van ongeveer 70 mm hebben, variëren spotting scopes van ongeveer 60 mm tot 90 mm.

Op dit punt denkt u misschien dat een spotting scope in feite een telescoop is – en u hebt gelijk, maar er zijn een aantal belangrijke verschillen. Ten eerste, Moderne telescopen zijn niet bedoeld om in de hand te houden, en de meeste zijn ontworpen om op één plaats te blijven. Als zodanig zijn ze bevestigd aan statieven of een andere bevestiging, en hoewel er enkele zijn die ontworpen zijn om draagbaar te zijn, zijn de meeste onpraktisch voor activiteiten zoals wandelen, waarbij je vaak onderweg bent.

Een ander belangrijk verschil is dat een telescoop van goede kwaliteit het zicht zal omkeren. Dit kan horizontaal, verticaal of beide zijn. Als je aan astronomie doet, is dit niet echt een probleem, maar als je jager of vogelaar bent, kan dit een probleem zijn!

Dit is de reden waarom dit gebeurt: de lenzen en/of spiegels van een telescoop zorgen ervoor dat het beeld omdraait als het licht over zijn lengte beweegt. Er is een extra lens of spiegel nodig om de oriëntatie van het beeld te corrigeren, maar daarbij gaat de beeldkwaliteit iets achteruit.

Nogmaals, dit is belangrijk voor astronomie, maar niet zozeer voor andere hobby’s. In de sterrenkunde kan dat verschil in kwaliteit het moeilijk maken om nabije, dubbele sterren te splitsen of de fijnere details te zien in nevels, sterrenstelsels en andere deep sky-objecten.

Een speciale astronomische telescoop zal daarom altijd de extra lens vermijden en een geïnverteerd beeld produceren. Als u dezelfde telescoop wilt gebruiken voor een hobby overdag, zoals vogels kijken, kunt u een accessoire kopen om de oriëntatie te corrigeren, maar u kunt het beste een telescoop kopen die daarvoor is ontworpen.

Ten slotte is een astronomische telescoop ontworpen om een beeld met een hoge vergroting te produceren, want soms is een vergroting van meer dan 150x nodig om een object optimaal te kunnen zien. Oculairen kunnen worden verwisseld om een reeks vergrotingen te verkrijgen, maar een telescoop heeft één vast oculair dat een reeks lagere vergrotingen oplevert.

Aangezien een hogere vergroting meestal niet nodig is voor een activiteit als vogels kijken, is de kleinere vergroting van een telescoop vaak meer dan voldoende.

Kortom, een astronomische telescoop is ontworpen om op één plaats te blijven, produceert een omgekeerd of omgekeerd beeld en is in staat tot een hoge vergroting. Een spotting scope is bijna altijd het tegenovergestelde. Wandelaars, kampeerders, vogelaars en jagers kunnen hun kijker bijna overal mee naartoe nemen en genieten van de lagere vergroting, correct georiënteerde beelden die beter aan hun behoeften voldoen.

Hoe de beste telescopen te kiezen

Er zijn een aantal factoren waarmee u rekening moet houden als u een telescoop koopt, maar de belangrijkste zijn:

  • Recht vs. schuin
  • Vergroting en opening
  • Gewicht

Rechte versus schuine richtkijkers

Richtkijkers zijn er in wezen in twee varianten: schuin of recht. Een richtkijker is aan één kant gebogen om het oculair naar boven te kunnen richten, terwijl het oculair van een rechte richtkijker in lijn is met de kijker zelf.

Een richtkijker biedt in de meeste situaties een comfortabelere kijkervaring, maar het hangt echt af van uw eigen specifieke behoeften. Als je staat en je doel is veel hoger of lager dan jezelf, dan is een richtkijker de betere keuze.

Voor vogelaars, wandelaars en astronomen is het bijvoorbeeld gemakkelijker om een richtkijker te gebruiken, omdat de kijker zo kan worden gedraaid dat het oculair zich in een comfortabele positie voor de waarnemer bevindt.

Een rechte spotting scope kan problematisch zijn voor activiteiten als astronomie, omdat de waarnemer zich in wezen onder het oculair moet wringen om erdoorheen te kunnen kijken.

Rechte richtkijkers worden het best gebruikt in situaties waarin u voor langere tijd op de grond ligt. In dit geval is recht door de telescoop kijken comfortabeler dan naar beneden kijken door een oculair dat misschien onder een hoek van 45 graden staat ten opzichte van de telescoop zelf.

Een voordeel van rechte spotters is dat je ze tegen je oog kunt houden, zoals een traditionele hand-telescoop. Zo kun je objecten onder of boven je waarnemen, maar zonder statief kan het zicht wat wankel zijn.

Vergroting en opening

Welke vergroting en opening voor u het beste is, hangt af van waar u de kijker voor nodig heeft, net als bij een hoek- of een rechte spottingvizier.

De vergroting hangt echt af van de afstand en/of de grootte van het doelwit. In het algemeen vinden de meeste gebruikers een goed bereik van vergrotingen het beste, omdat u dan doelen kunt zien die zowel dichtbij en/of groot als verder weg en/of klein zijn.

De mogelijke uitzondering is astronomie; een spotting scope kan worden gebruikt om waarnemers te helpen een doel te vinden voor een grotere telescoop, maar anders hebben veel spotters niet de vergroting of de opening voor meer dan het terloops waarnemen van helderdere en grotere doelen.

Wat betreft de opening, als u iets wilt dat u kunt gebruiken in de schemering, tijdens de nacht of voor incidentele astronomie, dan is een grotere opening beter. Aangezien de opening bepaalt hoeveel licht de kijker kan opvangen, heb je in die omstandigheden zoveel mogelijk licht nodig.

Gewicht

Aangezien spotting scopes ontworpen zijn om compact en draagbaar te zijn, wegen de meeste niet veel. Gemiddeld wegen de meeste ongeveer 1,9 kg (4,2 pond), wat ongeveer twee keer zoveel is als een gewone set 10×50 porroverrekijkers, maar minder dan het gemiddelde gewicht van de meeste astronomische telescopen met een vergelijkbare opening. Hoewel ze daardoor wat zwaar zijn om langere tijd in de hand te houden, zijn ze perfect voor wandelaars, kampeerders en jagers die iets lichts willen meenemen.

Onze top 3 van beste telescopen

U kunt kiezen uit een aantal gerenommeerde fabrikanten: Barska, Bushnell, Celestron, Gosky en Vortex produceren allemaal een aantal modellen van goede kwaliteit. Van de drie die we hebben gekozen, zijn er twee Ultra van Celestron. Celestron is een zeer gerespecteerde fabrikant die gespecialiseerd is in verrekijkers en telescopen voor allerlei activiteiten, en met tientallen jaren ervaring is het geen wonder dat hun producten zo betrouwbaar zijn.

Best Overall

Celestron Ultima 80
Celestron Ultima 80
Bekijk op Amazon

De Ultima 80 van Celestron scoort in een aantal opzichten hoge ogen. Ten eerste heeft het een uitstekend vergrotingsbereik – van 20x tot 60x – waardoor het mogelijk is te genieten van een uitstekend zicht op doelen zowel dichtbij als veraf. Hij heeft ook een diafragma van 80 mm, dus als u hem bij weinig licht wilt gebruiken, is dit een goede keuze voor u.

Astronomen zullen de combinatie van vergroting en opening potentieel nuttig vinden voor grotere doelen, zoals de maan en open sterrenhopen, of bredere meervoudige sterren. Ondertussen zullen wandelaars, vogelaars en jagers zijn gewicht waarderen. Met 1615 gram (3,5 pond) is hij lichter dan gemiddeld, waardoor de kijker gemakkelijk naar een nieuwe locatie kan worden verplaatst.

Tot slot, als extra bonus, is het verkrijgbaar in zowel rechte als schuine modellen.

Beste voor vergroting en opening

Barska 30-90x90 Colorado Spotter Scope
Barska 30-90x90 Colorado Spotter Scope
Bekijk op Amazon

Als u iets met een beetje meer kracht nodig heeft, dan is Barska’s 30-90×90 Colorado Spotter Scope iets voor u. Het heeft een indrukwekkend vergrotingsbereik van 30x tot 90x, en met een diafragma van 90mm werkt het perfect onder alle lichtomstandigheden.

Er zijn echter een paar nadelen. Ten eerste zijn de kosten iets hoger dan gemiddeld, en bovendien is deze spotter alleen verkrijgbaar als rechte spotter, dus ondanks zijn vergroting en opening is dit misschien niet de beste optie voor amateursterrenkundigen.

Beste budgetoptie

Celestron Ultima 65
Celestron Ultima 65
Bekijk op Amazon

Als u op zoek bent naar een veelzijdige spotting scope die de helft goedkoper is dan onze topper, kijk dan eens naar zijn kleinere broer, de Ultima 65. Behalve een iets kleiner diafragma (65 mm tegen 80 mm) heeft hij ook een iets kleiner vergrotingsbereik (18x tot 55x, tegen 20x tot 60x.) Afhankelijk van waar u hem voor nodig heeft, zijn deze kleine beperkingen misschien niet zo’n probleem.

Ten slotte is hij licht – iets meer dan 1 kg (2,3 pond), waardoor de Ultima 65 een uitstekende keuze is voor wandelaars, jagers en vogelaars die op zoek zijn naar een goedkope spotting scope. Als er een nadeel is, is het dat hij alleen verkrijgbaar is als schuine spotting scope, maar tenzij je op de grond moet liggen, zou dat niet al te veel hinder mogen opleveren.

Conclusie

Spotting scopes zijn de perfecte oplossing voor iedereen die meer vermogen nodig heeft dan een gewone verrekijker, maar niet het ongemak wil van een volwaardige telescoop. Ze hebben de grotere vergroting die u nodig hebt voor een beter uitzicht, de grotere openingen voor omgevingen met weinig licht en de lichtgewicht constructie voor gemakkelijk vervoer naar de locatie van uw keuze. Geen wonder dat vogelaars, wandelaars en jagers er bij zweren!

Vaak gestelde vragen

Wat is het verschil tussen een spotting scope en een telescoop?

Telescopen zijn echt bedoeld om op één plaats te blijven, of om in de loop van enkele uren weinig of niet te worden verplaatst. Ze zijn meestal groter en krachtiger, maar hun gebrek aan draagbaarheid beperkt hun gebruik tot astronomie of voor het genieten van een schilderachtig uitzicht vanaf een vaste locatie (bijvoorbeeld uw achtertuin, balkon of terras). Een telescoop is licht en draagbaar, maar biedt toch de vergroting en het diafragma die nodig zijn voor veel buitenactiviteiten.

Moet ik een rechte of een schuine spotting scope kopen?

Het hangt er echt vanaf waar je het voor nodig hebt. Een richtkijker is in de meeste gevallen het beste, omdat u dan door het oculair naar hoge en lage doelen kunt kijken zonder uw lichaam te hoeven draaien. Als u uw kijker echter in de hand moet houden of laag bij de grond moet houden, is een rechte spotter een betere keuze. Zo kun je op de grond liggen en rechtstreeks door het oculair kijken.

Moet ik een verrekijker of een telescoop gebruiken?

Nogmaals, dit hangt af van waar je het voor nodig hebt. Als u een hogere vergroting nodig hebt en een tijdje op één plek wilt blijven, is een telescoop de beste optie. Als u echter onderweg bent, of iets wilt dat u snel kunt gebruiken, dan bent u beter af met een verrekijker.

Richard J. Bartlett

Born and raised in England, Richard has had a passion for the stars since the age of six and has been writing about astronomy for 20 years. During that time, he’s had the opportunity to use a wide selection of binoculars, both for astronomy and daytime use, and owns more than ten binoculars himself. Richard now lives in southern California, and can often be found outside with his binoculars whenever the skies are clear.

Opmerkingen

Laat een reactie achter

Uw commentaar zal door de site worden herzien indien nodig.