De beste verrekijker voor de jacht in 2023
Verrekijkers zijn onmisbaar voor een aantal hobby’s en activiteiten buitenshuis, zoals astronomie, vogels kijken en natuurlijk jagen. Als het om jagen gaat, zou je kunnen stellen dat een verrekijker net zo essentieel is als je geweer en richtkijker. Met een verrekijker kun je je doel gemakkelijker lokaliseren en volgen, en zonder verrekijker ben je alleen aangewezen op je scherpe zicht. Maar waar moet u op letten bij het kiezen van een verrekijker voor de jacht? En wat zijn de beste jachtverrekijkers in 2023?
Table of contents
Waarom een verrekijker voor de jacht?
De vraag is hier niet zozeer “waarom zou je een verrekijker gebruiken voor de jacht?”, maar eerder “waarom zou je geen verrekijker gebruiken voor de jacht?”. Uw gezichtsvermogen mag dan geweldig zijn en u kunt uw prooi heel goed zien, maar met een verrekijker kunt u veel verder kijken. Als zodanig kunnen ze u helpen uw doel te vinden en te volgen op een grotere afstand.
Misschien hebt u ook een telescoop overwogen en vraagt u zich af welke beter is. Er zijn natuurlijk een paar belangrijke verschillen, en beide hebben hun voor- en nadelen.
Verrekijker | Telescoop |
Meestal uit de hand, maar kan ook met een statief worden gebruikt. | Kan uit de hand worden gehouden, maar beter met een statief. |
Vaste vergroting, meestal tussen 6x en 20x | Variabele vergroting, meestal tussen 20x en 60x |
Lichter dan spotting scopes (ongeveer 600g) | Zwaarder dan een verrekijker (ongeveer 1500g) |
Compact en draagbaar | Kan omvangrijker zijn, maar nog steeds draagbaar |
Openingen tussen 20mm en 70mm | Diafragma’s tussen 60 en 90 mm |
Best gebruikt om snel een potentieel doel te lokaliseren | Best gebruikt voor het identificeren en volgen van een doelwit |
Er zijn een paar dingen om in gedachten te houden.
Verrekijkers zijn licht, compact, zeer draagbaar en kunnen in een handomdraai worden gebruikt om te gluren. Je kunt ze op een statief bevestigen, maar je kunt ze het beste gebruiken door ze alleen met je handen vast te houden. Daarom zijn ze ideaal voor zowel glasbewaking als het volgen van doelen onderweg.
Spotting scopes kunnen uit de hand worden gehouden (met name een rechte spotter), maar het is beter om een statief te gebruiken. Omdat ze een hogere vergroting gebruiken, zult u merken dat het beeld meer trilt als u de kijker tegen uw oog houdt.
Spotting scopes hebben ook een grotere lensopening en wegen daardoor meer. Dit maakt ze minder draagbaar en vergt iets meer tijd om ze op te zetten. Richtkijkers zijn daarom beter geschikt voor situaties waarin u de tijd wilt nemen om uw doel te zien, te identificeren en te volgen voordat u uw slag slaat.
Een kanttekening is dat spotting scopes hun vergroting kunnen variëren, zodat u kunt in- en uitzoomen. De vergroting is ook groter – vaak ongeveer 3x die van een gewone verrekijker. Er zijn verrekijkers met zoommogelijkheden op de markt, maar die geven meestal een minder goed beeld dan verrekijkers met een vaste vergroting.
Hoe de beste verrekijker voor de jacht te kiezen
Bij het kiezen van de beste verrekijker voor de jacht zijn er een aantal factoren waarmee u rekening moet houden:
- Vergroting en opening
- Grootte en gewicht
- Het milieu
Vergroting en opening
Er zijn altijd twee nummers verbonden aan een verrekijker. U ziet bijvoorbeeld dat een verrekijker 10×50 is, maar wat betekenen die getallen?
Het eerste getal geeft de vergroting aan, in dit voorbeeld 10x. Het tweede getal geeft de opening van de objectieve lenzen aan. Dit zijn de grote lenzen die op het doel zijn gericht, met een opening in millimeters. In het voorbeeld heeft de verrekijker een opening van 50 mm.
Tot op zekere hoogte hangt de vergroting die u nodig hebt af van de omgeving waarin u zich bevindt. Een lagere vergroting is beter geschikt voor gebieden waar je minder zicht hebt, zoals een bos of woud. Omgekeerd, als je in een open gebied bent met kilometers zicht, is een hogere vergroting het beste.
De opening van de verrekijker bepaalt hoeveel licht de verrekijker kan opvangen. Als u bij daglicht jaagt (vooral bij helder weer) hebt u niet veel diafragma nodig, maar als u in de schemering of ’s nachts jaagt, hebt u wellicht een verrekijker met een grotere opening nodig. Zo kunt u kenmerken en markeringen op uw doelwit zien en het doelwit gemakkelijker identificeren.
Een hogere vergroting betekent niet noodzakelijk dat u meer details ziet. Als u bijvoorbeeld een 10×25 verrekijker en een 10×50 verrekijker hebt, zal de grootte van het beeld in beide verrekijkers gelijk zijn. Met de 10×50 verrekijker ziet u echter meer details bij weinig licht.
Het nadeel is dat verrekijkers met een grotere opening meer glas nodig hebben en dus zwaarder wegen.
Grootte en gewicht
Grootte en gewicht kunnen een groot probleem zijn bij verrekijkers, vooral als u zich veel verplaatst. Daarom hebben de fabrikanten ernaar gestreefd compacte en lichte verrekijkers te maken die toch de kwaliteit bieden die hun klanten verwachten.
Daarom zijn er twee soorten verrekijkers beschikbaar: het traditionele porroprisma en het recentere dakkantprisma.
De traditionele porro-prisma verrekijker heeft barrels die iets verspringen ten opzichte van de verrekijker, waardoor hij de bekende W-vorm krijgt.
In de afgelopen jaren is de populariteit van dakkantverrekijkers toegenomen. Ze zijn compacter en lichter, en hebben een loop die in lijn ligt met de oculairen, waardoor ze een H-vorm hebben.
Het grootste verschil tussen beide komt eigenlijk neer op het diafragma en dus het gewicht. Aangezien traditionele porro-prismakijkers objectieve lenzen hebben die verder uit elkaar staan, kunnen zij grotere openingen hebben. Dit maakt het natuurlijk mogelijk om meer te zien in donkere omstandigheden, maar resulteert ook in een grotere verrekijker die meer weegt.
Dakkantverrekijkers hebben daarentegen vaten die dichter bij elkaar staan, en moeten daarom kleinere openingen hebben. Dus hoewel dakkantverrekijkers kleiner zijn en minder wegen, kunnen ze niet zoveel licht verzamelen.
Traditionele porro-prismakijkers hebben een opening die gewoonlijk maximaal 70 mm bedraagt, terwijl dakkantverrekijkers gewoonlijk niet groter zijn dan ongeveer 50 mm.
Ten slotte krijgt u door de interne configuratie van de optiek doorgaans een betere beeldkwaliteit met traditionele porro-prisma’s, maar dit hangt ook af van de kwaliteit van de prisma’s zelf en het type coating dat op de optiek wordt gebruikt (zie de FAQ’s hieronder).
In de praktijk maakt dit misschien niet veel verschil, maar deze richtsnoeren kunnen nuttig zijn:
- Voor gebruik overdag zijn dakkantverrekijkers met kleinere openingen prima.
- Voor gebruik overdag/bij schemering zijn dakkantverrekijkers met grotere openingen (bijvoorbeeld 50 mm) te verkiezen.
- Bij schemering en nacht kunt u met een traditionele porro-prismakijker meer zien.
Het milieu
Laten we eerlijk zijn – het weer trekt zich niets aan van uw plannen, en het kan zich in een oogwenk tegen u keren. U kunt zich ook in de buurt van rivieren en beken bevinden, en het laatste wat u wilt is dat uw verrekijker wordt geruïneerd door het weer.
Daarom is het een goed idee om een waterdichte verrekijker met anticondenscoating te overwegen. Hoewel dit niet absoluut noodzakelijk is, beschermen beide eigenschappen uw verrekijker tegen waterschade en helpen ze voorkomen dat er mist en zelfs schimmel ontstaat op de interne optiek.
Onze top 3 van beste verrekijkers voor de jacht
Rekening houdend met alle bovenstaande overwegingen, zijn hier onze top 3 verrekijkers voor de jacht:
- Beste in zijn geheel: Vortex Diamondback HD 10×42
- Beste lichtgewicht: Steiner Safari UltraSharp 10×26
- Beste budgetoptie: Celestron Outland X 10×25
Vortex is een Amerikaans familiebedrijf dat sinds 1986 gespecialiseerd is in de productie van kwaliteitsjachtuitrusting. In totaal hebben ze momenteel negen verrekijkerlijnen, maar voor ons geld is de populaire Diamondback HD 10×42 de beste. De Diamondback is verkrijgbaar in verschillende combinaties van vergroting en diafragma, maar de 10×42 dakkantverrekijker is perfect voor zowel overdag als ’s nachts.
Ze zijn waterdicht, mistbestendig en hebben een robuust, schokbestendig pantser, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over de omgeving. De optiek is ook volledig multi-coated met een anti-reflecterende coating voor de beste beeldkwaliteit. Het nadeel? Met 604 gram is het niet de lichtste verrekijker op onze lijst, maar dat zou niet te veel moeten zijn.
Beste lichtgewicht: Steiner Safari UltraSharp 10x26
Als u op zoek bent naar een lichtgewicht verrekijker voor overdag, zult u geen betere vinden dan de Steiner Safari UltraSharp 10×26 dakkantverrekijker. Met een gewicht van slechts 297 gram is dit iets minder dan de helft van het gewicht van de hierboven beschreven Vortex Diamondback-verrekijker. Net als de Diamondback is de Safari UltraSharp zowel waterdicht als mistbestendig, en de vergroting van 10x is perfect voor de meeste situaties.
De afweging betreft de opening van de verrekijker. De reden dat ze zo licht zijn, is dat het diafragma 26 mm is, dus terwijl ze ongeveer de helft van het gewicht van de Diamondbacks hebben, hebben ze ook de helft van het diafragma. Dit hoeft geen probleem te zijn als u ze overdag wilt gebruiken, maar kan meer een probleem zijn als u ’s nachts wilt jagen.
Celestron is net als Vortex een Amerikaans bedrijf met tientallen jaren ervaring. Zij zijn gespecialiseerd in alle soorten optische apparatuur, van microscopen en verrekijkers tot spotting scopes en complete telescopen. Ze hebben ook een behoorlijk assortiment accessoires, zoals handwarmers en zaklampen. Hun doel is om kwaliteitsapparatuur te produceren voor een prijs die bijna iedereen zich kan veroorloven, en hun populaire Outland X verrekijker is een goed voorbeeld van deze filosofie.
Net als de Steiner Safari UltraSharp heeft deze dakkantverrekijker een kleiner diafragma, zodat hij het meest geschikt is voor gebruik overdag. Ook de optiek is multi-coated, in plaats van volledig multi-coated, wat een klein effect heeft op de beeldkwaliteit, maar dit zou niet al te veel hinder moeten opleveren. Maar aan de positieve kant zijn ze waterdicht en mistbestendig, en met iets meer dan 300 gram zijn ze ook erg licht .
Conclusie
Verrekijkers zijn een onmisbaar accessoire voor jagers. Niets anders kan de close-up beelden bieden die u nodig hebt en de juiste combinatie van functionaliteit en draagbaarheid. Ongeacht of u overdag of ’s nachts jaagt, met de juiste verrekijker kunt u uw omgeving scannen, uw doel vinden en vervolgens met succes opsporen.
Vaak gestelde vragen
Tot op zekere hoogte hangt dit af van waar en wat je jaagt. Als u zich in een open gebied bevindt, waar uw doel kilometers ver weg kan zijn, is een verrekijker met een hogere vergroting uiteraard beter. Bevindt u zich echter in een bos of weet u dat uw doel relatief dichtbij is, dan is een lagere vergroting voldoende.
De verrekijkeroptiek is gelaagd met antireflecterende coatings om de kwaliteit van het beeld te verbeteren. In het algemeen zijn er drie niveaus van coatings: gecoat, multi-coated en volledig multi-coated. Met coating wordt bedoeld dat ten minste één van de glasoptieken op ten minste één oppervlak van een coating is voorzien. Multi-coating betekent dat op ten minste één glasoptiek meerdere coatinglagen zijn aangebracht. Ten slotte betekent volledig multi-coated dat op alle glazen lenzen meerdere coatings zijn aangebracht op beide oppervlakken. Hoewel volledige multi-coating altijd de voorkeur verdient, zou multi-coating in de meeste gevallen ook moeten voldoen.
Het hangt er echt van af hoe je jaagt en wat je behoeften zijn. Als u veel onderweg bent, wilt u iets dat compact, licht en snel bruikbaar is, en in dat opzicht is een verrekijker ideaal. Als u echter in één gebied blijft en/of als u van plan bent ’s nachts of in de schemering te jagen, is de grotere opening van een telescoop misschien beter geschikt voor uw behoeften.
Opmerkingen
Laat een reactie achter