De beste maritieme verrekijker in 2023

Stem op dit artikel
Marine Binoculars

door Richard J. Bartlett

Bijgewerkt op: 18 februari 2023

Verrekijkers kunnen op allerlei manieren worden gebruikt, zoals het bewonderen van wilde dieren op het land, het spotten van vogels in de lucht of het kijken naar walvissen in het water. Ze kunnen overdag worden gebruikt om te jagen en ’s nachts voor astronomie. Ongeacht hoe u ze gebruikt, een verrekijker kan een essentieel accessoire zijn voor iedereen die van het buitenleven houdt – zelfs als u op een boot zit. Maar waar moet u op letten bij het kiezen van een verrekijker voor de scheepvaart? En wat zijn de beste verrekijkers voor de scheepvaart in 2023?

Marine vs. gewone verrekijker – Wat is het verschil?

Als u overweegt een verrekijker te kopen voor uw jacht of boot, denkt u misschien dat een gewone verrekijker prima voldoet – en hoewel dat niet onwaar is, zijn maritieme verrekijkers ontworpen voor gebruik op zee en hebben ze daarom een aantal kenmerken die gewone verrekijkers niet hebben.

Deze kenmerken maken de verrekijker een betere keuze voor zowel navigatie als algemeen gebruik op zee.

Bijvoorbeeld:

  • Individuele focus
  • Kompas
  • Rangefinder
  • Bepantsering

Individueel Focussen

Bij gewone verrekijkers gebruikt u de centrale scherpstelring om het beeld voor uw linkeroog in te stellen, en vervolgens gebruikt u de dioptrie op het rechteroculair om het beeld voor uw rechteroog in te stellen. Veel maritieme verrekijkers hebben echter individuele scherpstelling voor elk oculair.

Dit kan handig zijn, omdat u dan niet telkens de focus van de verrekijker hoeft aan te passen. Dit kan u veel tijd en moeite besparen als u de verrekijker voor navigatie gebruikt.

Kompas

Veel maritieme verrekijkers hebben een ingebouwd kompas waarmee u zich op zee kunt oriënteren. Afhankelijk van de verrekijker wordt uw koers op het scherm geprojecteerd of is deze zichtbaar op een digitaal display.

Rangefinder

Een andere nuttige functie die vaak voorkomt op maritieme verrekijkers is de afstandsmeter. Dit is vaak een dradenkruis waarmee afstanden kunnen worden berekend, maar sommige verrekijkers hebben een laser die de afstand automatisch berekent.

Of u nu kiest voor een verrekijker met een dradenkruis of een laserafstandsmeter, het resultaat kan helaas onnauwkeurig zijn.

Meer bepaald moet u bij een afstandsmeter met dradenkruis de hoogte van uw doelwit kennen en dan zelf de nodige berekeningen maken om de afstand te bepalen. Dit kan natuurlijk tot fouten leiden.

Laserafstandsmeters zijn misschien handiger, maar kunnen op het water onnauwkeurig zijn. Ze zijn ook duurder en er zijn natuurlijk batterijen voor nodig.

Bepantsering

Hoewel veel verrekijkers – zowel gewone verrekijkers als verrekijkers voor de scheepvaart – voorzien zijn van bepantsering, is dit vooral belangrijk bij verrekijkers voor de scheepvaart. U bent immers op zee en de omstandigheden kunnen ruw zijn. Het laatste wat u wilt is dat uw verrekijker beschadigd raakt omdat u hem op het dek hebt laten vallen of omdat hij tegen de structuur van de boot is gestoten.

Met dat in gedachten produceren veel fabrikanten maritieme verrekijkers die speciaal zijn ontworpen om een hoger dan gemiddeld aantal stoten, vallen en slagen te overleven.

Hoe kiest u de beste maritieme verrekijker?

Bij het kiezen van de beste maritieme verrekijker zijn er een aantal factoren die u in gedachten moet houden:

  • Vergroting en opening
  • Exit Leerling
  • Het milieu

Vergroting en opening

Zoals de meeste mensen weten, Er zijn altijd twee getallen verbonden aan een verrekijker. Het eerste getal geeft de vergroting aan, terwijl het tweede getal de opening van de objectieven aangeeft. De objectieven zijn de grote lenzen die je op je doel richt, en de opening wordt altijd gemeten in millimeters.

Een verrekijker van 10×50 heeft bijvoorbeeld een vergroting van 10x en een opening van 50 mm. De vergroting spreekt voor zich, omdat deze aangeeft hoeveel groter een object door de verrekijker lijkt.

Hoewel een grotere vergroting een goed idee lijkt, is het goed te bedenken dat uw verrekijker ook eventuele trillingen versterkt, hetzij door vermoeidheid van de armen, hetzij door de beweging van de boot. Hoe groter de vergroting, hoe groter het schudden.

Wat de opening betreft: hoe groter de opening, hoe meer licht de verrekijker kan verzamelen. Dit is belangrijk ’s nachts, bij schemering of in het algemeen bij weinig licht, omdat u dan meer details kunt zien. Er is echter een nadeel: hoe groter de opening, hoe zwaarder de verrekijker.

Met het oog hierop kan een verrekijker van 7×50 een goede combinatie van vergroting en opening bieden. Vergrotingen van 6x en 8x zijn ook een optie, maar 10x zou problematisch kunnen zijn omdat het zicht door de verrekijker door de beweging van de boot te veel zou kunnen schudden. Ook een iets lager diafragma van 40 mm kan nuttig zijn bij weinig licht, maar meer dan 50 mm kan een beetje zwaar zijn en armvermoeidheid veroorzaken.

Exit Leerling

Dit is een term die u misschien niet kent. De uittredepupil is in wezen de diameter van het beeld dat door de verrekijker wordt gevormd wanneer het de oculairen verlaat, en wordt net als de opening gemeten in millimeters. Hoe groter de uittredepupil, hoe meer u van het beeld ziet en hoe helderder het lijkt. Net als het diafragma kan dit belangrijk zijn bij weinig licht.

De uittredepupil wordt berekend door de opening van de verrekijker (ook weer in millimeters) te delen door de vergroting. Dit is nog een reden waarom een 7×50 verrekijker een goede keuze is, omdat deze een grote verhouding tussen vergroting en opening heeft en dus een grote uittredepupil.

Bijvoorbeeld:

7×50 verrekijker: 50mm (opening) / 7 (vergroting) = 7,1mm uittredepupil

8×42 verrekijker: 42mm (opening) / 8 (vergroting) = 5,3mm uittredepupil

10×50 verrekijker: 50mm (opening) / 10 (vergroting) = 5mm uittredepupil

Er zijn overigens enkele 6×50 verrekijkers op de markt, die een uittredepupil van 8,3 mm zouden geven, maar die zijn niet erg gangbaar en dus niet overal verkrijgbaar.

Het milieu

Als het om maritieme verrekijkers gaat, is een waterdichte en mistbestendige verrekijker een must. Je zou zelfs kunnen stellen dat verrekijkers zonder deze twee eigenschappen niet op een boot thuishoren! Bovendien is het vaak een goed idee om ook te zoeken naar drijvende nekriemen, zodat u uw verrekijker gemakkelijker kunt terugvinden als deze in het water valt.

Zoals eerder vermeld, moet u ook modellen overwegen met een kompas en een afstandsmeter, omdat dit de navigatie kan vergemakkelijken, en een schokbestendige bepantsering om uw investering te beschermen tegen stoten en vallen.

Ten slotte spreekt het voor zich dat een boot zelden stabiel is en dat uw zicht door de verrekijker daardoor wankel kan zijn. Daarom kan het de moeite waard zijn om ook een beeldgestabiliseerde verrekijker te overwegen. Het nadeel is, zoals u kunt verwachten, dat ze duurder zijn, en de bekende merken zijn meestal erg duur.

Onze top 3 beste maritieme verrekijkers

Rekening houdend met alle bovengenoemde overwegingen, zijn hier onze top 3 verrekijkers voor de scheepvaart. Twee daarvan zijn speciale 7×50 verrekijkers voor de scheepvaart, terwijl de andere een beeldgestabiliseerde 10×30 is voor als de oceaan een beetje ruw is.

Beste overall

Bresser Nautic 7x50
Bresser Nautic 7x50
Bekijk op Amazon

Bresser, opgericht in 1957, is een gerespecteerde Duitse fabrikant van optische apparatuur. Samen met zijn twee zusterbedrijven, Alpen en Vixen, is het gespecialiseerd in producten zoals verrekijkers, richtkijkers en spotting scopes. Bresser produceert verschillende maritieme verrekijkers, en het is geen wonder dat twee van hen onze lijst hebben gehaald.

De eerste daarvan, de Bresser Nautic 7×50, is op zichzelf al indrukwekkend genoeg, en heeft alles wat je nodig hebt bij een kwaliteitsverrekijker voor de scheepvaart: hij is waterdicht, heeft individuele scherpstelling en een ingebouwde afstandsmeter en kompas. Hij is ook relatief compact en licht – slechts 1025 gram. De prijs is ook behoorlijk concurrerend, waardoor dit een solide keuze is voor gebruik op zee.

Beste budgetoptie

Jumelles avec boussole Bresser Topas 7x50 WP
Jumelles avec boussole Bresser Topas 7x50 WP
Bekijk op Amazon

De Bresser Topas 7×50 WP, de goedkoopste op onze lijst, is vergelijkbaar met de Nautic 7×50. Hij is ook waterdicht, heeft individuele scherpstelling en een ingebouwde afstandsmeter en kompas. Beide verrekijkers hebben ook de hogere kwaliteit BaK-4 prisma’s – dus wat is het verschil?

De Topas 7×50 WP is groter dan de Nautic 7×50, en weegt daardoor meer. Met 1170 gram (2,6 pond) is hij zelfs de zwaarste van onze drie, maar als grootte en gewicht geen rol spelen, is de Topas 7×50 WP wellicht de verrekijker voor u.

Beste beeldgestabiliseerde verrekijker

Canon 10x30 Image Stabilization II
Canon 10x30 Image Stabilization II
Bekijk op Amazon

Canon behoeft natuurlijk geen introductie, want hun camera-apparatuur wordt wereldwijd gerespecteerd en geroemd. Ook hun andere optische apparatuur – zoals verrekijkers – is van topkwaliteit, en hun 10×30 Image Stabilization II-verrekijker is daar een goed voorbeeld van.

Omdat dit een beeldgestabiliseerde verrekijker is in plaats van een maritieme verrekijker, zijn ze niet waterdicht en hebben ze geen afstandsmeter of kompas. Daar staat tegenover dat ze zeer licht zijn (slechts 600 gram, oftewel 1,3 pond) en als u op zoek bent naar een betrouwbare, beeldgestabiliseerde verrekijker die niet veel kost, dan kan dit precies zijn wat u nodig hebt.

Conclusie

Er zijn enkele uitstekende keuzes als u op zoek bent naar een verrekijker voor uw boot of jacht. Zeeverrekijkers hebben vaak het extra gemak van een afstandsmeter, kompas en individuele scherpstelling, terwijl een beeldgestabiliseerde verrekijker kan helpen als de zee ruw wordt. Ongeacht uw vaartuig of de reden waarom u op zee bent, er is een verrekijker die aan al uw wensen voldoet.

Vaak gestelde vragen

Wat is het verschil tussen een maritieme verrekijker en een gewone verrekijker?

Een gewone verrekijker heeft eigenlijk maar één functie: het zicht vergroten. Marineverrekijkers hebben echter vaak ook een ingebouwde afstandsmeter en een kompas. Ze hebben ook individuele scherpstelling voor elk oculair, zijn bijna altijd waterdicht en zijn doorgaans duurzamer dan gewone verrekijkers. Daardoor zijn ze ook duurder en wegen ze meer.

Wat is de beste vergroting voor een maritieme verrekijker?

Een boot beweegt veel op het water, dus kunt u het beste kiezen voor een lage vergroting, zodat het beeld zo min mogelijk lijkt te bewegen. Hoe groter de vergroting, hoe meer het beeld beweegt. Het is ook een goed idee om een verrekijker te kopen met een grotere opening (meestal ongeveer 50 mm), omdat deze beter werkt bij weinig licht. De verrekijkers met de laagste vergrotingsfactor liggen meestal rond 6x, maar omdat 6×50 verrekijkers moeilijk te vinden zijn, is 7×50 een goede keuze.

Waarvoor wordt een beeldgestabiliseerde verrekijker gebruikt?

Of u zich nu op een boot of op het droge bevindt, het normale (en lichte) trillen van uw arm wordt versterkt door uw verrekijker, waardoor het beeld ook trilt. Op een boot is dit natuurlijk veel erger, omdat de verrekijker ook op en neer beweegt op het water. Beeldgestabiliseerde verrekijkers proberen dit te compenseren en zorgen voor een stabieler beeld. Dit wordt bereikt door het gebruik van interne elektronica, en als gevolg daarvan kosten beeldgestabiliseerde verrekijkers meer dan gewone of marine verrekijkers.

Richard J. Bartlett

Born and raised in England, Richard has had a passion for the stars since the age of six and has been writing about astronomy for 20 years. During that time, he’s had the opportunity to use a wide selection of binoculars, both for astronomy and daytime use, and owns more than ten binoculars himself. Richard now lives in southern California, and can often be found outside with his binoculars whenever the skies are clear.

Opmerkingen

Laat een reactie achter

Uw commentaar zal door de site worden herzien indien nodig.