De beste budgetverrekijker in 2023
Verrekijkers kunnen voor de meest uiteenlopende activiteiten worden gebruikt. Of het nu gaat om vogels kijken, wandelen, jagen of sterren kijken, er zijn verrekijkers die perfect aansluiten bij uw behoeften. Bovendien hoeft u niet in te leveren op kwaliteit of functionaliteit als u met een budget werkt. Verrekijkers zijn tegenwoordig net zo gevarieerd als de activiteiten waarvoor u ze kunt gebruiken, dus waar moet u beginnen? Waar moet u op letten bij het kiezen van uw verrekijker? En wat zijn de beste budgetverrekijkers in 2023?
Table of contents
Waarvoor kan een verrekijker worden gebruikt?
De vraag is hier niet zozeer “waarom zou je een verrekijker gebruiken?” maar eerder “waarom zou je geen verrekijker gebruiken?”. Met een verrekijker kunt u verre objecten van dichtbij en veel gedetailleerder bekijken dan met het blote oog. Als zodanig kunnen ze worden beschouwd als essentieel voor een groot aantal activiteiten, waaronder:
- Astronomie
- Vogels kijken
- Concerten
- Wandelen
- Jacht
- Zeilen
- Walvissen kijken
Hoewel het klopt dat sommige verrekijkers beter geschikt zijn voor bepaalde activiteiten, is het heel goed mogelijk om een verrekijker te vinden die perfect is om mee te nemen – ongeacht de activiteit of uw budget.
U denkt misschien ook dat een verrekijker groot, log en zwaar kan zijn en u vindt het waarschijnlijk geen prettig idee om die om uw nek of over uw schouder te dragen. U wilt vooral geen last hebben van vermoeide armen als u langere tijd iets wilt observeren.
Gelukkig zijn moderne verrekijkers vaak compact en draagbaar, waardoor het mogelijk is een goede all-round oplossing te vinden die bijna overal kan worden meegenomen en gebruikt. Zijn er verrekijkers van goede kwaliteit voor algemeen gebruik die u met een budget kunt kopen? Of moet u meer geld investeren?
De beste verrekijker kiezen
Bij het kiezen van de beste allround budgetverrekijker is het een goed idee om te bedenken waarvoor u de verrekijker voornamelijk zult gebruiken. Een grotere opening is wellicht beter geschikt voor activiteiten bij weinig licht of ’s nachts (bijv. astronomie), terwijl een lagere vergroting het beste is voor zeilen.
Zodra u begrijpt wat uw behoeften zijn, is het gemakkelijker om de verschillende factoren te begrijpen die uw beslissing kunnen beïnvloeden. Bij de meeste activiteiten moet u rekening houden met de volgende factoren:
- Vergroting
- Diafragma en gewicht
- De omgeving
Als u al eens eerder een verrekijker hebt gekocht of gebruikt, weet u waarschijnlijk dat deze twee getallen altijd vooraf worden gespecificeerd. U ziet bijvoorbeeld dat een verrekijker 10×50 is, wat betekent dat de vergroting 10x is en de opening 50mm.
Laten we eens nader bekijken wat dit betekent, en hoe elk van deze factoren een rol speelt bij uw activiteiten.
Vergroting
De vergroting geeft natuurlijk aan hoeveel groter/scherper een object door de verrekijker lijkt. Een vergroting van 10x toont uw doel alsof het 10x zo groot is, of, anders gezegd, alsof het 10x zo dichtbij is.
Je zou kunnen denken dat vergroting koning is – is het tenslotte niet de bedoeling van een verrekijker om iets ver weg te bekijken alsof het van dichtbij komt? Maar soms is minder meer, en dat kan hier het geval zijn.
Daar zijn verschillende redenen voor:
- Een hogere vergroting kan het gezichtsveld verkleinen, zodat u minder van de omgeving ziet. Als u gaat wandelen en van het landschap wilt genieten, ziet u er minder van met een hogere vergroting.
- Omdat een hogere vergroting je gezichtsveld beperkt, kan het moeilijker zijn om je doel te vinden en te volgen. Om te beginnen is het iets moeilijker om uw doel te vinden omdat u door de hogere vergroting nauwkeuriger moet richten. Evenzo kunnen sterrenkijkers moeite hebben om een object te vinden met een 20x-verrekijker, omdat het kleinere gezichtsveld het moeilijker kan maken om naar het doel te springen. Tot slot, als u naar een bewegend doel kijkt dat plotseling buiten beeld raakt, kan een hogere vergroting het moeilijker maken om het te volgen en terug te vinden.
- De handen en armen van iedereen trillen wel eens. Normaal gesproken zou u het niet merken, maar wanneer u een verrekijker voor uw ogen houdt, wordt de beweging duidelijker omdat die kleine bewegingen door de verrekijker worden uitvergroot. Hoe hoger de vergroting, hoe meer het beeld trilt. En hoe zwaarder de verrekijker, hoe meer uw armen vermoeid raken, wat ook tot trillingen leidt. Als u zich op een meer of de oceaan bevindt, wordt de situatie nog verergerd door het schommelen van de boot.
Over het algemeen hebben verrekijkers vergrotingen van 6x tot 25x, waarbij vergrotingen van 10x en lager het populairst zijn. U zult zien dat er ook 12x, 15x en 20x beschikbaar zijn, maar tenzij u een specifieke reden hebt om een hogere vergroting te eisen, vinden de meeste mensen 10x meer dan voldoende.
Astronomen kunnen bijvoorbeeld behoefte hebben aan 15x of 20x, omdat veel bezienswaardigheden aan de nachtelijke hemel klein zijn en baat hebben bij een vergroting. Als u wandelt en op zoek bent naar mooie uitzichten, of als u uw verrekijker op een boot wilt gebruiken, is een lagere vergroting tussen 6x en 8x beter.
( Vermijd overigens verrekijkers met een zoomvergroting, want die geven vaak een minder goed beeld).
Diafragma en gewicht
Hoe belangrijk de vergroting ook is, ze zou veel minder betekenen als de opening er niet was. De verrekijkeropening geeft de grootte aan van de objectieven die naar het doel zijn gericht (in plaats van de oculairen waardoor je kijkt) en wordt gemeten in millimeters.
Zoals eerder gezegd heeft een verrekijker 10×50 bijvoorbeeld een vergroting van 10x en een opening van 50mm.
Waarom is dit van belang? De opening bepaalt hoeveel licht de verrekijker kan verzamelen, wat belangrijk kan zijn bij weinig licht. Nachtelijke jagers en astronomen hebben dit vermogen om licht op te vangen nodig; het maakt het voor jagers gemakkelijker om hun doel in het donker op te sporen en het maakt het voor astronomen gemakkelijker om een vaag doel aan de nachtelijke hemel te vinden.
Overdag kan het ook de helderheid van het beeld beïnvloeden, wat belangrijk kan zijn voor vogelaars en jagers bij het vaststellen van markeringen op hun doel.
Verrekijkers zijn er in verschillende diafragma’s, van compacte verrekijkers van 20 mm tot reuzen van 100 mm. Maar, zoals u kunt verwachten, is er een wisselwerking: hoe groter de opening, hoe zwaarder en duurder de verrekijker.
Als u een concert bijwoont of een verrekijker zoekt om te wandelen, is een kleinere opening van 20 tot 40 mm voldoende, terwijl jagers, vogelaars en astronomen wellicht de voorkeur geven aan een opening van 40 of 50 mm.
Als u bijvoorbeeld astronoom bent, wilt u waarschijnlijk naar de sterrenhoop Pleiaden kijken. Als u twee verrekijkers had – een 10×50 en een 20×25 – zou de sterrenhoop twee keer zo groot lijken met de 20x, maar met de 10×50 zou u meer sterren zien. Dat komt omdat de 50 mm opening meer licht kan opvangen, waardoor de zwakkere sterren zichtbaar worden.
Grotere diafragma’s tussen 60 en 100 mm kunnen het beste met een statief worden gebruikt, omdat ze door hun gewicht ongemakkelijk kunnen zijn om langer dan een paar seconden achter elkaar te gebruiken. Met dit in gedachten zijn grotere diafragma’s beter geschikt voor situaties waarin je een paar uur achter elkaar blijft zitten.
Het milieu
Bij verrekijkers en het milieu denken we vooral aan het weer en de bescherming van uw verrekijker tegen stoten en vallen.
Als u bijvoorbeeld buiten bent als het regent, moet u ervoor zorgen dat uw verrekijker waterbestendig is, en u kunt ook een mistbestendige verrekijker overwegen. Ook als u veel in de buurt van water bent (zoals een rivier, een meer of de oceaan) zult u een waterdichte verrekijker moeten overwegen.
Helaas voldoen niet alle verrekijkers aan deze normen, en kan het zijn dat modellen aan de onderkant van de prijsschaal deze kenmerken missen.
Als u zich zorgen maakt over het stoten of laten vallen van uw verrekijker, moet u ook op zoek gaan naar een schokbestendige verrekijker, maar de beste daarvan zijn vaak gespecialiseerde artikelen die duur kunnen zijn. Veel van de populaire modellen op de markt hebben een rubberen pantser, dat de verrekijker moet beschermen tegen per ongeluk stoten, maar mogelijk niet voldoende is om schade te voorkomen als de verrekijker tegen de harde grond valt.
Onze top 3 beste budgetverrekijkers
Rekening houdend met alle bovenstaande overwegingen zijn hier onze top 3 budgetverrekijkers voor 2023:
- Beste in zijn geheel: Celestron UpClose G2 10×50
- Beste lichtgewicht optie: Steiner Safari UltraSharp 8×22
- Beste optie voor een hogere vergroting: Bushnell Pacifica 20×50
Celestron is een Amerikaanse onderneming die gespecialiseerd is in een reeks optische producten, met name verrekijkers en telescopen. Het is een gerespecteerde fabrikant, bekend om de productie van kwaliteitsproducten tegen een betaalbare prijs, waaronder een aantal verrekijkerseries die geschikt zijn voor uiteenlopende activiteiten en budgetten.
Van deze verrekijkers krijgt u waarschijnlijk het meeste waar voor uw geld met de UpClose G2 10×50 verrekijker. Dit is een goede keuze als u op zoek bent naar een degelijke, goedkope 10×50. Het is de traditionele porro prisma verrekijker, waardoor hij iets zwaarder is, maar het 50mm diafragma betekent dat hij onder alle lichtomstandigheden en voor allerlei activiteiten kan worden gebruikt. Als alternatief, als u iets lichters nodig hebt en het diafragma geen probleem is, overweeg dan de UpClose G2 10×25. Je krijgt de helft van het diafragma, maar met minder dan de helft van het gewicht en dezelfde vergroting, waardoor dit een potentieel betere optie is voor activiteiten overdag.
Beste lichtgewicht optie: Steiner Safari UltraSharp 8x22
Als u van plan bent uw verrekijker mee te nemen tijdens wandeltochten, wilt u waarschijnlijk een compacte, lichte verrekijker die u gemakkelijk kunt meenemen en gebruiken wanneer u hem nodig hebt. Dit betekent dat u moet kiezen voor een verrekijker met een kleinere opening, maar dat betekent niet dat u moet inleveren op kwaliteit.
Steiner, een andere gerespecteerde fabrikant, produceert al optische apparatuur sinds 1947. De Safari UltraSharp 8×22 weegt slechts 228 gram (minder dan een derde van Celestron’s G2 10×50’s) en is ook waterdicht, waardoor dit een uitstekende keuze is voor wandelaars in alle weersomstandigheden. Het nadeel? Het diafragma van 25 mm is misschien niet geschikt voor omstandigheden met weinig licht, nachtelijke jacht of astronomie, maar als u een duurzame en goedkope verrekijker van hoge kwaliteit nodig hebt voor regelmatig gebruik overdag, kan dit de verrekijker voor u zijn.
Beste optie voor een hogere vergroting: Bushnell Pacifica 20x50
Heb je iets nodig met iets meer vermogen? Misschien bent u van plan ’s nachts te gaan jagen of een avondje onder de sterrenhemel door te brengen. Hoe dan ook, als u op zoek bent naar een hogere vergroting, hebt u de bijbehorende opening nodig. Als de G2 UpClose 10×50 verrekijker van Celestron niet voldoet, kunt u de Bushnell Pacifica 20×50 overwegen.
Naast een vergroting van 20x en een diafragma van 50mm is deze verrekijker ook waterdicht, wat handig kan zijn als u in het donker moeilijk beken en rivieren kunt zien! Het nadeel is dat hij 1 kg (2,2 pond) weegt en daarmee de zwaarste van onze drie favorieten is, dus als u denkt een tijdje op één plek te blijven, kunt u het beste een statief meenemen.
Conclusie
Een goede verrekijker hoeft niet veel geld te kosten, en als u met een krap budget werkt, kunt u geld besparen zonder aan kwaliteit in te boeten. Dit kan een groot voordeel zijn als u veel buiten bent en het risico loopt dat uw verrekijker verloren gaat of kapot gaat! Of u nu gaat wandelen, jagen, vogels kijken of sterren kijken, er zijn veel opties beschikbaar, waardoor u kunt krijgen wat u nodig hebt zonder afbreuk te doen aan wat u wilt.
Vaak gestelde vragen
Verrekijkers kunnen sterk in prijs verschillen, maar dat betekent niet noodzakelijkerwijs dat duurdere verrekijkers beter geschikt zijn voor uw hobby. Duurdere verrekijkers kunnen elektronische componenten hebben die het beeld stabiliseren, of een zeer sterke bepantsering die bestand is tegen de hardste klappen. Misschien vindt u ook dat dure verrekijkers een betere kwaliteit optiek hebben. Als u echter gewoon op zoek bent naar een goede, “alledaagse” verrekijker voor meerdere doeleinden, hoeft u helemaal niet veel geld uit te geven.
In wezen zijn er twee soorten verrekijkers: porroprisma’s en dakkantverrekijkers. Traditionele porroprismakijkers hebben een loop die een beetje afwijkt van de oculairs, waardoor de verrekijker een W-vorm heeft. De recentere dakkantverrekijkers hebben rechte tonnen en een H-vorm. Dakkantverrekijkers zijn ontworpen om lichter en compacter te zijn dan porro-prisma’s, maar ze hebben doorgaans kleinere openingen en zijn daardoor minder krachtig.
Naast de hierboven genoemde punten (vergroting, diafragma, gewicht, bepantsering en weerbestendigheid) is het een goed idee om te letten op de coatings die op de optiek worden gebruikt. Neem nooit genoegen met minder dan multi-coated (MC) optiek, waarbij volledig multi-coated (FMC) het beste is. Er zijn twee gangbare prismatypes – BaK-4 en BK-7 – waarvan BaK-4 het beste beeld oplevert. Lees tot slot altijd de recensies, vraag advies waar mogelijk en wees op uw hoede voor merken waarmee u niet vertrouwd bent. Enkele bekende en gerespecteerde merken zijn Alpine, Bushnell, Celestron, Nikon, Orion, Steiner, Vixen en Zeiss.
Opmerkingen
Laat een reactie achter