De beste 10×50 verrekijker in 2023

Stem op dit artikel
10x50 binoculars

door Richard J. Bartlett

Bijgewerkt op: 20 februari 2023

Als mensen een goede allround verrekijker zoeken, investeren ze hun geld vaak in een 10×50. Met de kracht die nodig is om onder de meest uiteenlopende lichtomstandigheden bijna elk doel van dichtbij te bekijken, zijn ze de keuze bij uitstek voor iedereen, van wandelaars en jagers tot astronomen en vogelaars.

Maar waar moet u op letten bij het kiezen van een 10×50 verrekijker? En welke zijn het beste?

Wat betekenen de cijfers?

U hebt waarschijnlijk gemerkt dat aan alle verrekijkers twee getallen zijn gekoppeld, of het nu gaat om 10×50, 8×42, 15×70 of een andere combinatie. Het eerste getal geeft de vergroting van de verrekijker aan, terwijl het tweede getal de opening van de objectieven aangeeft, gemeten in millimeters.

De vergroting is vrij eenvoudig te begrijpen – het vertelt u gewoon hoeveel groter het doel door de verrekijker lijkt. Bij een 10×50 verrekijker is de vergroting 10x, zodat het doel tien keer zo groot lijkt.

Het tweede getal, het diafragma, werkt anders, maar is niet minder belangrijk. De opening verwijst naar de grote objectieven aan het uiteinde van de verrekijker. Dit zijn de lenzen die je op je doel richt. De kleinere lenzen, aan de andere kant, zijn de oculairen waardoor je kijkt.

De opening van de lenzen bepaalt hoeveel licht uw verrekijker kan opvangen. Hoe meer licht, hoe meer details je kunt zien. Ook voor astronomen geldt: hoe groter de opening, hoe zwakker het object dat de verrekijker kan waarnemen.

Vogelaars en iedereen die de verrekijker overdag gebruikt, merken wellicht geen groot verschil. Maar als uw vogels actief zijn in de schemering, als u uw verrekijker gebruikt om ’s nachts te jagen of als u aan astronomie doet, zult u dankzij de lichtopvang van een grotere opening meer kunnen zien.

Misschien niet verrassend, maar er is ook een nadeel: hoe groter de opening, hoe zwaarder de verrekijker, en gewicht is zeker een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste verrekijker.

Waarom een 10×50 verrekijker gebruiken?

Er is een goede reden waarom een 10×50 verrekijker zo ongeveer de standaard is: hij kan worden gebruikt voor bijna elke activiteit waarvoor u een verrekijker nodig hebt. De combinatie van vergroting en diafragma betekent dat u uw doel van dichtbij en onder verschillende lichtomstandigheden kunt zien.

Dit maakt ze een ideale keuze voor zowel overdag als ’s nachts en voor de meest uiteenlopende activiteiten. Ze zijn bijvoorbeeld krachtig genoeg om vogels, vliegtuigen, de zee en het landschap van dichtbij te bekijken, terwijl het diafragma van 50 mm genoeg licht verzamelt om ze te gebruiken om vogels te kijken in de schemering of om ’s nachts sterren te kijken en te jagen.

Hoe kiest u de beste 10×50 verrekijker?

Er zijn een aantal factoren waarmee u rekening moet houden als u een 10×50 verrekijker koopt, maar vier van de belangrijkste zijn:

  • Gewicht
  • Prisma-configuratie
  • Optische kwaliteit en coatings
  • Waterbestendigheid

In veel opzichten zal het belang van elke factor verschillen, afhankelijk van waarvoor u de verrekijker nodig hebt. Gewicht en prismaconfiguratie kunnen hoe dan ook als belangrijk worden beschouwd, terwijl optische kwaliteit een groot verschil kan maken als u de verrekijker voor astronomie wilt gebruiken.

Ten slotte kan waterbestendigheid belangrijk zijn als u de verrekijker overdag wilt gebruiken, maar niet zo belangrijk voor astronomie. U zult immers niet veel sterren zien als het regent, maar u wilt toch een verrekijker die op zijn minst waterbestendig en liefst ook mistbestendig is.

Gewicht

Als u uw verrekijker meeneemt tijdens een trektocht, of als u vogels of astronomie volgt en uw verrekijker voor langere tijd gebruikt, dan is gewicht een belangrijke factor om rekening mee te houden.

Als u uw verrekijker even tegen uw ogen houdt, raakt u misschien niet vermoeid, maar langer dan een minuut of twee kan een probleem zijn – vooral als u de verrekijker vaak moet gebruiken.

Gemiddeld weegt een 10×50 verrekijker ongeveer 800 gram, maar dit kan ook afhangen van de prismaconfiguratie (zie hieronder).

Dakprisma en porroprisma

Prisma-configuratie

Er zijn twee basistypen prisma’s: porro- en dakkantverrekijkers. Porro-prismakijkers zijn de traditionele verrekijkers die u vaak ziet in films en op TV. Ze hebben twee grote lopen die iets uit elkaar staan ten opzichte van de oculairs, waardoor de verrekijker een W-vorm krijgt.

Dakprismakijkers zijn een recentere uitvinding en werden voor het eerst populair in de tweede helft van de 20e eeuw. Ze hebben rechte lopen, waardoor de verrekijker een H-vorm heeft, en zijn ontworpen om lichter en draagbaarder te zijn dan hun porroprismabroertjes.

Dit maakt ze mogelijk een betere keuze voor wandelaars, maar een nadeel van hun compacte ontwerp is dat de diafragma’s meestal aan de kleine kant zijn; de meeste zijn maximaal 40 of 50 mm groot.

Naast het gewicht zijn er nog een paar andere verschillen waar rekening mee moet worden gehouden. De configuratie van de prisma’s in porro-prismakijkers levert een iets betere beeldkwaliteit op, en ze zijn doorgaans ook iets goedkoper om te produceren, maar de prijs die u betaalt kan sterk afhangen van de fabrikant.

Het grootste verschil zit hem in het gewicht en dus de draagbaarheid. Als u wandelt of veel onderweg bent, is een dakkantverrekijker wellicht de beste keuze. Als u echter van plan bent op één plaats te blijven of als beeldkwaliteit en diafragma belangrijk zijn, zijn de traditionele porro-prisma’s waarschijnlijk het beste.

(En als de verrekijker groot en zwaar is, kunt u hem altijd op een statief aansluiten).

Optische kwaliteit en coatings

De kwaliteit van de optiek kan een groot verschil maken in de kwaliteit van het beeld dat u zult zien. Zo kan een verrekijker soms chromatische aberratie vertonen; dit is het regenboogeffect dat u ziet wanneer u naar een object met een hoog contrast kijkt (zoals de maan). Het is moeilijk om dit volledig uit te bannen, maar het is veel opvallender bij goedkopere verrekijkers en verrekijkers die niet door een gerenommeerde fabrikant zijn vervaardigd.

Er zijn een aantal factoren die bijdragen tot de kwaliteit van het beeld, maar twee van de belangrijkste zijn het prismatype en de coatings.

In wezen zijn er twee soorten prisma’s: BK-7 en BaK-4, waarbij BK-7 de mindere van de twee is. Meestal is BK-7 prima, maar voor een hobby als astronomie is BaK-4 meestal beter (maar niet noodzakelijk). Amateur-astronomen gebruiken vaak een ster als referentiepunt voor de scherpstelling, en de mogelijkheid om de scherpstelling te verfijnen kan een groot verschil maken.

Hoe dan ook, verrekijkers met andere prismatypes moeten worden vermeden.

Hetzelfde geldt voor de coatings van de optiek. Dit zijn antireflecterende coatings die de kwaliteit van het door de oculairen waargenomen beeld kunnen verbeteren.

Bij de aankoop van een verrekijker zijn alleen multi-coating (MC) en volledig multi-coating (FMC) echt haalbare opties. Net als bij de prismatypes zijn dit de twee coatings die de voorkeur genieten van gerenommeerde fabrikanten, dus verrekijkers van onbekende merken die zeggen dat hun optiek gewoon “gecoat” is, moeten worden vermeden.

Wat is het verschil? Multi-coating betekent dat één zijde van een lens meerdere malen is gecoat, terwijl de andere lenzen slechts eenmaal aan één zijde zijn gecoat. Volledig multi-coated betekent dat alle zijden van alle lenzen meerdere malen zijn gecoat.

Waterbestendigheid

Hoewel de meeste verrekijkers van gerenommeerde fabrikanten waterbestendig zijn, zijn sommigen van mening dat een waterdichte verrekijker echt een kwestie van persoonlijke keuze is. Zoals eerder gezegd, kan het erop aankomen waarvoor u de verrekijker nodig hebt.

Als u vogels kijkt of wandelt en de verrekijker onder alle weersomstandigheden moet gebruiken, kan een waterdichte verrekijker een goed idee zijn. Dit geldt vooral als je ze in de buurt van water gaat gebruiken, zoals een rivier of op het strand.

Als u van plan bent uw verrekijker voor astronomie te gebruiken, vindt u het misschien niet nodig om een waterdichte verrekijker te hebben. Je ziet immers niet veel als het bewolkt is en regent. Het is echter het overwegen waard om een mistbestendige verrekijker te gebruiken, omdat de temperatuur en vochtigheid kunnen leiden tot het beslaan van uw optiek.

Onze top 3 beste 10×50 verrekijkers

Er zijn een aantal gerenommeerde verrekijkerfabrikanten op de markt, zoals Steiner, Celestron, Nikon, Bushnell, Olympus en Pentax. Over het algemeen kunt u erop vertrouwen dat Steiner en Celestron verrekijkers van goede kwaliteit produceren (aangezien optiek hun vak is), terwijl goedkope verrekijkers van onbekende fabrikanten moeten worden vermeden.

Met dit in gedachten zijn hier onze top 3 10×50 verrekijkers:

Beste overall

Bushnell PowerView 10x50
Bushnell PowerView 10x50
Bekijk op Amazon

Als u op zoek bent naar een goede allround verrekijker die niet duur is, kunt u niet misgaan met de Bushnell PowerView 10×50 verrekijker. Deze porroprismakijker is niet alleen goedkoop, maar ook niet te zwaar (700 g, 1,5 pond) en beschikt over multi-coated optiek en een behoorlijk gezichtsveld van 341 voet op 1000 meter.

Het nadeel? Hoewel Bushnell belooft dat ze schokbestendig zijn, zijn ze niet waterdicht, dus het kan de moeite waard zijn om ze binnen te houden bij regenachtig weer.

Beste buitenoptie

Vortex Optics Diamondback HD 10x50
Vortex Optics Diamondback HD 10x50
Bekijk op Amazon

Vortex is een gevestigd Amerikaans bedrijf dat zich specialiseert in outdoorapparatuur, voornamelijk voor jagers. Het is dan ook geen verrassing dat hun Diamondback HD 10×50 verrekijker zo hoog gewaardeerd wordt voor gebruik buitenshuis. Als u op zoek bent naar een robuuste verrekijker van hoge kwaliteit die bestand is tegen bijna alles wat de omgeving hem voorschotelt, dan is dit de juiste keuze.

Naast het sterke pantser dat de verrekijker beschermt tegen stoten en vallen, is hij ook waterdicht en mistbestendig, zodat u hem niet thuis hoeft te laten als het regent. Ook de optiek is volledig multi-coated voor een duidelijker, helderder en kleurrijker beeld. Qua gewicht is deze verrekijker 850 gram, wat ongeveer gemiddeld is voor verrekijkers van dit formaat, maar de prijs is iets hoger dan de meeste.

Beste budgetoptie

Celestron UpClose G2 10x50
Celestron UpClose G2 10x50
Bekijk op Amazon

Celestron heeft een uitstekende reputatie voor de productie van kwaliteitstelescopen, verrekijkers en accessoires, en een van hun populairste lijnen is de UpClose. Deze zijn er in verschillende maten, van 7×35 tot 20×50, met het 10×50 model in het midden. Aan de positieve kant is hun gewicht ongeveer gemiddeld (760 g of 1,7 pond), het gezichtsveld is respectabel (354 voet op 1000 meter) en ze hebben multi-coated optiek.

Maar hoewel Celestron bekend staat om het produceren van kwaliteitsapparatuur voor een breed scala aan budgetten (en de UpClose G2 verrekijker is daarop geen uitzondering), moet worden opgemerkt dat deze niet beschikt over een aantal van de toeters en bellen die u zou verwachten van duurdere modellen. Ze hebben vooral BK-7 prisma’s en zijn waterbestendig, niet waterdicht. Dit gezegd zijnde, zijn ze een goede keuze voor iedereen die op zoek is naar een solide, goedkope all-round performer.

Conclusie

Als het gaat om universele verrekijkers, is het moeilijk om 10×50’s te verslaan. Ze hebben de perfecte combinatie van vergroting en diafragma, zodat u ze bijna overal mee naartoe kunt nemen en onder bijna alle omstandigheden kunt gebruiken. Als je bedenkt dat de meeste ook licht en goedkoop zijn, is het gemakkelijk te begrijpen waarom zoveel mensen ervoor kiezen ze te gebruiken!

Vaak gestelde vragen

Waarvoor is een 10×50 verrekijker het meest geschikt?

Het mooie van een 10×50 verrekijker is dat hij uitstekend allround presteert. Of u nu een verrekijker nodig hebt om vogels te kijken, walvissen te spotten, te wandelen of astronomie te bedrijven, een goede 10×50 verrekijker is meer dan geschikt voor deze taak. Ze kunnen hoogwaardige close-ups maken van alles waar je ze op richt, of het nu gaat om wilde dieren, zeedieren, het landschap of zelfs de nachtelijke hemel.

Wat is beter, 10×50 of 20×50?

Dit is een beetje als het vergelijken van citroenen met peren; het hangt ervan af waarvoor u ze nodig hebt. Een verrekijker van 20×50 heeft weliswaar een dubbele vergroting, maar dat betekent niet dat u meer ziet, want beide hebben dezelfde opening (50 mm) en kunnen dus evenveel licht opvangen.

Daardoor ziet u het doel en dezelfde hoeveelheid details, maar het doel lijkt twee keer zo groot in de 20×50. Dit is waarschijnlijk prima voor gebruik overdag (zoals vogelen), maar niet zo goed voor astronomie. Als je naar de sterrenhoop Pleiaden kijkt, zie je in de 20×50 niet meer sterren, maar lijkt de sterrenhoop groter en vult hij meer van het gezichtsveld.

Zijn 10×50 verrekijkers goed voor astronomie?

Het korte antwoord is ja, ze zijn ideaal, vooral als u nieuw bent in de hobby, want een 10×50 verrekijker biedt een goed compromis tussen vermogen en gewicht. Kleinere, lichtere verrekijkers hebben doorgaans een lagere vergroting en een kleinere opening, waardoor het moeilijk is om zwakkere objecten te zien. Grotere, krachtigere verrekijkers (bijv. 15×70) zijn echter vaak zwaar en vereisen vaak een statief. Een goede 10×50 verrekijker heeft zowel de vergroting als de opening die u nodig hebt, maar weegt niet zoveel dat u moeite hebt om hem te gebruiken.

Richard J. Bartlett

Born and raised in England, Richard has had a passion for the stars since the age of six and has been writing about astronomy for 20 years. During that time, he’s had the opportunity to use a wide selection of binoculars, both for astronomy and daytime use, and owns more than ten binoculars himself. Richard now lives in southern California, and can often be found outside with his binoculars whenever the skies are clear.

Opmerkingen

Laat een reactie achter

Uw commentaar zal door de site worden herzien indien nodig.